Bibimbap

Hoofdgerecht voor 4 personen

200 g pandanrijst
200 g biefstuk
1 tl suiker
2 el sojasaus
8 tl sesamolie
2 tl rijstwijn
(optioneel)
4 bosuitjes, fijngehakt
2 tenen knoflook,
fijngehakt
4 tl sesamzaadjes,
geroosterd
125 g taugé
200 g (wilde) spinazie
½ courgette
200 g shiitake
1/4 komkommer
100 g worteljulienne
4 eieren

1. Kook de rijst gaar.
2. Snijd het vlees in dunne reepjes en marineer 15 minuten met 1 eetlepel sojasaus, de suiker, 2 theelepels sesamolie, de rijstwijn en 1 fijngesneden bosui. Bak vlees vervolgens kort op hoog vuur.
3. Blancheer de taugé en laat goed uitlekken. Meng in een kom met 1/4 van de knoflook, 1 theelepel sesamolie en 2 theelepels geroosterde sesamzaadjes.
4. Roerbak de spinazie op hoog vuur in wat olie. Schep in een zeef en druk er wat vocht uit. Meng in een kom met 1/4 van de knoflook, 1 theelepel sesamolie en 1 fijngesneden bosui. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
5. Snijd de courgette in dunne plakken en bestrooi met zout. Laat 20 minuten staan en dep de plakjes goed droog. Meng in een kom met 1/4 van de knoflook, 1 theelepel sesamzaadjes en 1 fijngesneden bosui.
6. Snijd de grote shiitake in stukken, kleintjes heel laten en bak in een koekenpan op hoog vuur in wat olie. Blus af met 1 eetlepel sojasaus.
7. Snijd de komkommer met een dunschiller in lange repen. Bestrooi met een beetje zout en laat 10 minuten staan. Druk er zoveel mogelijk vocht uit en meng met 1 fijngesneden bosui, de rest van de knoflook en 1 theelepel sesamzaadjes.
8. Bak de worteljulienne kort in wat olie. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
9. Bak de eieren in een ring van 8 centimeter met hele dooiers.
10. Vul 4 kommetjes met rijst en keer ze om op 4 borden. Verdeel de overige ingrediënten er op kleur omheen.

Kcal per persoon: 485