Bietenbroodtaartjes

Lunchgerecht voor 4 personen

4 bietenbroodjes (zie extra recept)
150 g roomkaas
15 g groene kruiden, fijngehakt
1 bospeentje
100 g verse doperwten
6 gele kerstomaatjes
1 avocado, in dunne plakjes
4 handjes kruidensla met bloemen

1. Snijd de bietenbroodjes elk in 4 sneetjes van 1 cm dik met een snijmachine. De kapjes van het brood worden niet gebruikt.
2. Meng de roomkaas met de groene kruiden en besmeer er het brood mee.
3. Blancheer de doperwten en het bospeentje. Snijd het peentje met een dunschiller of mandoline in flinterdunne plakjes.
4. Beleg de onderste sneetjes brood in een vorm of steker met doperwten. Besmeer de onderkant van het volgende sneetje met wat roomkaas en druk er bovenop. Beleg dakpansgewijs met plakjes kerstomaat. Leg er weer een sneetje brood op en beleg met de avocado, in een waaier. Dek af met het laatste sneetje brood.
5. Maak af met sla, bloemetjes en plakjes bospeen. Bedruppel eventueel met vinaigrette of dressing.

Bietenbroodjes (voor 8 stuks)
340 g witte (biologische) patentbloem
4 g suiker (2 tl)
10 g verse gist (of 3 g gedroogde)
215 ml bietensap (lauw)
15 g zachte boter

1. Mix 150 gram van de bloem met de suiker in een kom. Maak een holte in het midden en brokkel hier de gist in. Giet het bietensap erbij en mix alles goed door elkaar. Laat het mengsel 15 minuten staan tot er kleine belletjes aan de oppervlakte ontstaan.
2. Meng de rest van de bloem en de boter erdoor met 2 gram zout. Meng het gist- en bloemmengsel en kneed tot een soepel en elastisch deeg.
3. Vorm tot een bol en laat afgedekt rijzen in een ingevette schaal tot het in volume is verdubbeld. Sla het deeg terug en vorm er 8 gelijke balletjes van. Zet in 8 bakvormpjes van 8 cm of in een muffi nvorm.
4. Laat nog 45 minuten rijzen en bak ze in 20 minuten in de oven op 180°C.

Kcal per persoon: 420