Steak tartaar

Bietensalade met croutons en Hollandse garnalen

voor 4 personen

4 kleine gele en/of rode bieten
8 plakjes zuurdesembrood, flinterdun gesneden
4 el olijfolie
1 tl venkelzaad, gekneusd
1 kleine chioggiabiet, geschild
1 el hazelnotenolie
4 el appelciderazijn
1 venkelknol, in reepjes
250 ml groentebouillon
100 g feta of Hollandse schapenkaas
100 g Hollandse garnalen
4 takjes dragon
4 takjes kervel
1. Verwarm de oven op 200ºC. Boen de bieten schoon, wikkel ze in aluminiumfolie en pof ze 45 minuten in de oven. Laat iets afkoelen en verwijder de schil. Snijd ze in dunne parten. Bestrijk intussen het brood met 2 eetlepels olijfolie, bestrooi met het venkelzaad en rooster in de oven in ongeveer 5 minuten goudbruin en krokant. Breek ze in stukken en houd apart.

2. Schaaf de chioggiabiet met een mandoline in flinterdunne plakken, besprenkel met de notenolie en 3 eetlepels azijn en zet apart. Stoof de venkel met de overige azijn en de bouillon op lage stand met het deksel op de pan in 20 minuten gaar. Giet wat van het vocht af. Voeg de feta toe en pureer alles met een staafmixer tot een gladde crème (voeg eventueel wat bouillon toe). Proef en breng op smaak met peper. Passeer indien gewenst nog door een zeef.

3. Verdeel de venkelcrème over diepe borden of kommen. Schik de gepofte biet en rauwe biet erover en besprenkel met de overige olijfolie. Steek het brood erin. Bestrooi met de garnalen en verdeel er wat dragon en kervel over.