Brandade van forel met amandel

Voorgerecht voor 6 personen

300 g geschilde kruimige aardappel
2 zoete uien, in halve ringen
1 el olijfolie
3 takjes tijm
1 blikje gerookte forel, uitgelekt
2 el amandelschaafsel
2 el amandelolie
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Rooster het amandelschaafsel in een schaaltje in ca 5 min goudbruin. Let op dat het niet verbrandt en schud af en toe om. Snijd de aardappel in gelijke blokken en kook in 15-10 minuten gaar. Kook ze niet zo gaar dat het allemaal uit elkaar valt want dan wordt het waterig.
2. Stoof de uien met de olijfolie en 2 takjes tijm in een pan met deksel ongeveer 15 minuten. Neem het deksel van de pan en laat nog even een beetje verdampen en bakken in de eigen ‘jus’.
3. Prak tussendoor de aardappels en druk ze daarna door een fijne zeef. Meng met een pollepel met de forel zodat de forel in stukjes uiteenvalt. Breng de puree op smaak met peper en zout en als het smeuïger mag wat amandelolie.
4. Verdeel de uien over 4 borden of kommen, schep er de puree op, strooi de amandel erover met wat blaadjes tijm en besprenkel met amandelolie.