Steak tartaar

Bundaberg gingerbeer – Tempura & koudgerookte sashimi & pompoensoep

voor 4 personen

Sashimi:
200 g Zeeuwse yellowtail (ASC), zonder vel
4 plukjes frisee-sla, gewassen
4 dunne plakjes rettich, geschild en in julienne
4 el gember-edik
4 takjes bieslook, fijngesneden

Tempura:
150 g tempurameel
ijskoud bruiswater
8 grote shisobladeren
8 groene aspergetips
8 grote muntbladeren
1 liter zonnebloemolie

Pompoensoep:
600 ml pompoensoep
1 rode peper
2 teentjes knoflook
ca. 1 cm verse gember, geschild
2 el olijfolie

Garnering:
100 ml sojasaus
1 limoen, uitgeperst
ca. 3 cm verse mierikswortel, geschild en fijngeraspt

Extra: kleine rookmachine, rookmot

1. Snijd voor de sashimi de vis in 12 gelijke plakken. Bestrooi licht met zout. Meng de frisee met de rettich en verdeel over 4 glazen. Bestrooi met wat zout en besprenkel met de edik. Verdeel de vis erover.
2. Meng het tempurameel met het bruiswater tot het beslag de dikte heeft van karnemelk. Haal de shiso, aspergetips en munt een voor een door het beslag en laat even uitlekken. Frituur ongeveer 3 minuten, bij voorkeur in meerdere porties, in olie van 170ºC. Laat uitlekken op keukenpapier.
3. Verwarm de pompoensoep. Snijd rode peper, knoflook en gember zeer fijn en bak 1 minuut in de olie. Meng de sojasaus met het limoensap.
4. Vul de rookmachine met rookmot en steek hem aan. Blaas de glazen of bakjes met sashimi vol rook en serveer direct met het sojamengsel, de tempura en de mierikswortel. Serveer de soep erbij, met het pepermengsel naar smaak.