Een vriendelijk ei

De passie van Pieter Smits? Met dieren werken, om daar het beste uit halen. Op een diervriendelijke én milieuvriendelijke manier. Het resultaat is ‘Eike’, een smaakvol ei met een mooie, donkere dooier.

Opgegroeid tussen het pluimvee, kocht ik op twintigjarige leeftijd een eigen bedrijf en specialiseerde ik me in vleeskuikens. In 2004 switchte ik naar scharrellegkippen. Zij leggen de allerlekkerste ‘Eikes’ en dat kan alleen als je heel goed voor de kippen zorgt.

Met legkippen heb ik de bijna alle schakels van het proces in huis en dat is bijzonder. Het opfokken van de kippen, het sorteren en verpakken van de eieren doen we sinds 2015 allemaal zelf, wat niet gangbaar is binnen de pluimveehouderij. De laatste schakel is Sligro: de eieren die wij vandaag rapen zijn daar morgen verkrijgbaar. Minstens acht dagen verser dan wanneer je als leverancier die schakels niet in huis hebt. In 2015 hebben we ook een uniek mestverwerkingssysteem geïntroduceerd. Dankzij een vacuümdroogtechniek wordt het milieu niet belast, er is geen enkele uitstoot.

Ik wil graag altijd vooruit. Bij elke beslissing die we nemen proberen we de balans te vinden tussen drie pijlers: dieren­welzijn, voedselveiligheid en het milieu. Dankzij deze manier van denken en werken zijn onze Eikes ‘On the way to PlanetProof’-gecertificeerd. Dit is een keurmerk dat breder gaat dan het
Beter Leven-keurmerk, dat alleen op dierenwelzijn is gericht. Voor On the way to PlanetProof wordt op zes gebieden getoetst. Om de beste kwaliteit te leveren hebben we het aantal kippen naar beneden bijgesteld. Alle stallen zijn aangepast naar normen waar kippen zich goed bij voelen. En ikzelf ook. De dieren hebben veel leefruimte, volgens biologische normen, maar omdat ze niet buiten komen, mogen we ze niet biologisch noemen. Wel halen we buiten naar binnen: qua daglengte, daglicht en lichtintensiteit gaan we met de seizoenen mee, buiten is binnen. Daarnaast strooien we drie keer per dag levende larven in de scharrelruimte. Onze kippen leven dus op een heel natuurlijke manier.

Die larven zijn overigens gekweekt op reststromen van groente- en fruitafval, dus vanuit een humane afvalstroom wordt dierlijk eiwit gekweekt. Het voer dat de kippen daarnaast krijgen sluit ook aan bij de natuurlijke behoefte. We kiezen voor kwaliteit. De basisbestanddelen zijn mais, tarwe en erwten, onder meer aangevuld met kalk en krijt, maar vooral géén soja. Op deze manier houden we de kippen met passie, zoals wij dat willen, om het lekkerste eitje te produceren. Want dat eet je met je ogen, je smaakpapillen en met je geweten.”

‘Het lekkerste eitje eet je met je ogen,
je smaakpapillen en met je geweten’