Steak tartaar

Egyptische koshari

voor 4 personen

200 g groene of bruine linzen
200 g basmatirijst
3 el olijfolie
10 g boter
1 tl komijnzaad
4 teentjes knoflook, fijngesneden
50 g korte pasta (bijv. mezze penne of mezzi rigatoni)
450 ml kippen- of groentebouillon
100 g gekookte kikkererwten (blik)
1 tl chilivlokken (+ extra naar smaak)
20 g verse gember, geschild en fijngehakt
1 tl korianderzaad
1 blik tomatenblokjes
3 el witte azijn
1 zoete witte ui, in dunne ringen
1 ui, in dunne ringen
4 takjes koriander, de blaadjes gehakt

1. Spoel de linzen af. Zet ze op met ruim koud water en breng aan de kook. Kook ze (afhankelijk van welk type en formaat) in een half uur beetgaar. Giet ze af en houd apart.
2. Spoel intussen de rijst af en laat uitlekken. Verhit 1 eetlepel olie met de boter en fruit hierin de komijn en 2 teentjes knoflook 1 minuut. Voeg de pasta en rijst toe en bak even mee. Voeg de bouillon toe en breng alles aan de kook. Roer na circa 5 minuten om en voeg de kikkererwten toe. Laat op lage stand in 12 minuten gaar worden. Laat van de warmtebron af met het deksel half op de pan uitdampen en nog wat doorgaren.
3. Verhit 1 eetlepel olijfolie en bak hierin de overige knoflook, de chilivlokken, de gember en het korianderzaad 1 minuut. Voeg de tomaten toe en breng aan de kook. Laat 10 minuten zacht doorkoken. Breng op smaak met azijn, zout en eventueel meer chilivlokken.
4. Verhit de overige olie en bak hierin de uiringen op middelhoge stand in 10 minuten goudbruin en knapperig. Meng de linzen met het rijstmengsel. Serveer met de tomatensaus en de gebakken ui en garneer met de koriander.