Eric Stoel

Werkt namens cateraar Vitam als barista in het M-Mediagebouw in Hilversum. Eric is vanaf zijn geboorte doof en staat daarom bekend als ‘gebaarista’.

Vitam werkt er samen met opdrachtgevers en partners aan om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar zo regulier mogelijk werk te begeleiden. Het bedrijf vindt het belangrijk dat iedereen gelijke kansen krijgt. Door samen te werken met verschillende lokale organisaties, slaagt Vitam erin om in ieder team een plek te bieden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Eric: “Het is niet gemakkelijk om een baan te vinden als je doof bent. Gelukkig werk ik sinds een jaar bij Vitam, via het initiatief Sign Language Coffeebar. Op een videoscherm kunnen gasten zien wat het gebaar is voor koffie, thee, latte, enzovoort. Door dat gebaar na te doen, bestellen ze hun drankje bij mij. Met sommige vaste klanten voer ik ook een gesprekje via gebaren, ik heb ze bijvoorbeeld het gebaar voor ‘goedemorgen’ geleerd.

Ook mijn collega’s en baas proberen met gebaren met me te communiceren. Als dat niet lukt, gebruiken we pen en papier. Maar gebarentaal is mijn moedertaal. Toen ik begon, wist ik nog niet zoveel over koffie. Maar ik ben nieuwsgierig en heb een cursus gevolgd. Mijn handicap voelt niet als een belemmering, want ik werk met mijn handen. En ook al hoor ik niets, mijn ogen zien alles! Soms maak ik een speciale koffie, bijvoorbeeld met een siroop erdoor. Of een extra sterke. Ik vind het leuk om bijzondere koffies te bedenken. Voor magaZiNe heb ik een winterse latte macchiato samengesteld.”

‘‘Mijn handicap voelt niet als een belemmering, want ik werk met mijn handen‘