Biologisch afbreekbare disposables

Neem mee!

Disposables zijn niet alleen onmisbaar in het populaire to go-segment. Nieuwe, milieuvriendelijke materialen hebben daarbij de toekomst. Zo heeft Take Dis een lijn disposables die zijn gemaakt van de stengels van de suikerrietplant. Handig, mooi en volledig biologisch afbreekbaar.

Uit suikerriet wordt suiker gehaald door de stengels uit te persen en het sap als basis voor rietsuiker te gebruiken. De resterende pulp, bagasse genoemd, werd tot voor kort meestal niet gebruikt. Niet voor niets komt de term bagasse dan ook van het Franse ‘bagage’, wat oorspronkelijk afval betekent. Toch kan deze pulp wel degelijk nuttig zijn! Bagasse heeft namelijk een behoorlijk hoog cellulosegehalte, zo’n vijftig procent, wat zelfs meer is dan hout. Daarmee kan het bijvoorbeeld dienen als brandstof in stoomketels voor energieopwekking. Of in gemalen vorm als grondstof voor papier en vezelplaten.

Strak servies
En ook voor disposables blijkt bagasse een uitkomst. Het levert strak en stevig servies op, dat mooi oogt en dat je heel goed voor allerlei doeleinden kunt inzetten. Bagasse disposables zijn geschikt voor zowel koude als warme gerechten en dranken. Daarbij zijn ze ook nog eens volledig composteerbaar: ze mogen dus in de groene container of op de composthoop. Zo is bagasse beduidend minder schadelijk voor het milieu dan plastic.

Overvloedig beschikbaar
Een ander groot voordeel voor het milieu is dat suikerrietstengels snel groeien en overvloedig beschikbaar zijn. Vaak kan al na zes maanden geoogst worden. Bovendien kunnen uit één rietstengel wel vijftig disposable borden gemaakt worden.

OK Compost Home Label
De bagasseproducten van Take Dis zijn gecertificeerd met het ‘OK Compost Home’-label, uitgegeven door de internationale organisatie TÜV Austria. Producten met dit label hebben geen hoge of heel constante temperaturen nodig om te composteren en zijn daardoor heel geschikt voor de composthoop in de tuin.

Kommen, boxen en bakjes

De bagasse-lijn van Take Dis biedt diverse items, waaronder:
Hamburgerbak (per 50, art.nr. 117814)
Tweevaks lunchbox (per 50, art.nr. 117816)
Soepkom van 350 ml (per 50, art.nr. 117813)
Soepkom van 500 ml (per 40, art.nr. 117812)
Kom van 1 liter (per 25, art.nr. 117811)
Deksel voor kom van 1 liter (per 25, art.nr. 123032)

Lawrence Ermes (43), culinair adviseur Sligro Roosendaal

Lawrence volgde de koksopleiding bij De Rooi Pannen en werkte onder meer bij Brooklyn in Breda, voordat hij in 2009 als culinair adviseur bij Sligro Roosendaal begon. “De mooiste baan van Sligro: showcooking, proeverijen, sparren met chefs… Ik heb inmiddels een band opgebouwd met veel horecaondernemers in de regio.” Ermes is enthousiast over de bagasse-disposables van Take Dis: “Een prima alternatief voor plastic: hard nodig in deze tijd, want als je ziet wat er bijvoorbeeld op festivals in de prullenbak belandt! Volgens mij kweek je veel goodwill als je laat zien dat je bezig bent met het milieu. Pure winst. Het servies ziet er ook mooi uit en het materiaal laat geen enkel vocht door. Het combineert bovendien goed met bestek van maiszetmeel, ook zo’n mooi product.” Zijn recept met sukade van Natuurvlees van Slagerijen Kaldenberg presenteert hij in een hamburgerbak van Take Dis. “Het vlees is van Nederlandse koeien die vrij grazen in natuurgebieden. Een heerlijk product, bewust en van dichtbij, dat dus heel goed past bij de composteerbare disposables.”

Bekijk het recept