Hip en gezond

Bonen en meer

Groenten en fruit van topkwaliteit in het diepvriessegment, daarvoor staat het merk Pinguïn. De nieuwe lijn is helemaal hip en omvat allerlei soorten bonen, twee kleuren quinoa en linzen. Groenten die een prachtige hoofdrol kunnen spelen in een gezond en trendy gerecht.

Pinguïn haalt de groenten als het even kan van dichtbij, van de velden nabij de fabriek in België. Zo kunnen ze heel snel worden ingevroren. Daardoor smaakt het krakend vers en is het met een maximum aan voedingsstoffen en vitamines vaak gezonder dan verse groenten die voor consumptie soms dagen in de koeling liggen. Additieven, conserveermiddelen en kunstmatige kleur- en smaakstoffen komen er bovendien niet aan te pas. Met de groenten van Pinguïn heb je de kwaliteit van een A-merk voor een constante prijs. De producten zijn ook perfect portioneerbaar en lang te bewaren, mooi meegenomen in het kader van no waste.

Niet alledaags
Pinguïn gaat met de tijd mee en dat geldt dus ook voor de nieuwe lijn groenteninnovaties: diverse soorten peulvruchten en quinoa, in handzame verpakkingen van een kilo. Peulvruchten zijn niet alleen supergezond, ze zijn ook op vele manieren in de keuken inzetbaar, bijvoorbeeld als vleesvervangers of bijgerecht. Het nadeel van veel soorten verse bonen is dat de bereidingstijd behoorlijk lang is: ze moeten gemiddeld tussen de 12 en 24 uur weken en 90 tot 120 minuten koken. Diepvriespeulvruchten zijn veel sneller te verwerken: ze zijn voorgekookt, maar toch nog mooi krokant en zeer gemakkelijk in gebruik. Met peulvruchten tovert elke chef in een handomdraai heerlijke vega(n) gerechten op tafel.

Toast en muffin
De toepassingen zijn oneindig: van ontbijt tot avondeten, van zoet tot hartig, in salades of in stoofpotjes. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van sojabonen en zwarte bonen op toast van zuurdesembrood, met een mengsel van linzen en roomkaas. Of aan zoete lekkernijen zoals muffins, waarin sojabonen gekoppeld worden aan gekaramelliseerde appels. Een echte hit is edamame, letterlijk ‘bonen aan een tak’. Het zijn de jonge peulvruchten van de sojaplant. Edamame zijn bekend van sushi, maar je kunt er ook heerlijke hummus van maken of ze toevoegen aan een poké bowl. In de nieuwe lijn van Pinguïn vind je ook quinoa. Weliswaar een zaad in plaats van een peulvrucht, maar ook quinoa combineert erg goed met allerlei bonensoorten. En quinoa is een top-ingrediënt voor de meest uiteen­lopende salades.

Ingrid Meinen (52), culinair adviseur Sligro Eindhoven
Na haar koksopleiding deed Ingrid Meinen volop ervaring op in diverse restaurants. “Mijn vader was chef-kok bij PSV. Toen de recessie toesloeg, besloten we gezamenlijk een restaurant te beginnen in Someren. Veertien jaar hebben we samen mogen werken, tot hij overleed. Daarna heb ik tien jaar een kookstudio gerund. Ik was altijd al klant bij Sligro en besloot na de verkoop van de kookstudio te reageren op de vacature van culinair adviseur. Als vakidioot voel ik me hier als een vis in het water. Mensen verwennen en goed adviseren vind ik geweldig.”

Lauwwarme spring salad
Het ideale van de producten van Pinguïn is dat je ze na kort verwarmen zowel koud als warm kunt verwerken. Alle producten hebben bovendien een constante kwaliteit en zijn mooi van kleur. Voor dit saladerecept zijn de tuinbonen van Pinguïn al dubbel gedopt. Dat scheelt heel veel tijd!

Het nieuwe assortiment van Pinguïn, verpakt in zakken van 1 kilogram: zwarte bonen, edamame, rode kidneybonen, kikkererwten, groene linzen, sojabonen, rode quinoa en witte quinoa. Sinds kort zijn er ook heerlijke fruitvarianten in 1-kiloverpakkingen verkrijgbaar.