Brabants trots Heerlijk kalfsvlees

Kalfsvlees van Meierijsche Roem staat gelijk aan een mals, mager en licht verteerbaar stukje vlees. Jong en eerlijk vlees uit eigen land, dat jaarrond verkrijgbaar is. Op zich al heerlijk en bijzonder, en gecombineerd met zachte kruiden is dit kalfsvlees helemaal een ware delicatesse.

De Meierij vormt het historische hart van de Brabantse kalverenhandel. Deze regio in het oosten van Noord-Brabant staat van oudsher bekend om haar kalveren, de handel hierin en de kennis van dit vee. Meierijsche Roem is opgericht in 2009. Het merk staat sinds het begin voor hoge kwaliteit kalfsvlees uit Nederland: vlees afkomstig van kalveren tot 12 maanden. Het prachtige assortiment biedt zowel blank kalfsvlees (tot en met 8 maanden) als rosé kalfsvlees (8 tot 12 maanden). Het gehele kalf is verkrijgbaar – van ribeye tot longhaas, van kalfsmuis tot -oester en vele andere top­producten.

Ruimte om te spelen
De kalveren van Meierijsche Roem leven in kuddes in stallen die ruim zijn opgezet. De stallen beschikken over het 1 ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Dat staat garant voor een diervriendelijke productie van vlees. Dit assortiment valt dan ook onder de pijler ‘duurzaam’ van de eerlijk & heerlijk assortimentsselectie. De kalveren bepalen zelf of ze willen eten, slapen of spelen, want alle processen zijn geautomatiseerd. Zo zijn er borstels waar ze langs kunnen schuren en drinkautomaten waaruit ze kalvermelk kunnen drinken. De ruimte en speelmogelijkheden die de dieren hebben en de goede voeding, dragen uiteindelijk natuurlijk bij aan de hoge kwaliteit van het vlees. Dit is vol van smaak, mals, mager en licht verteerbaar.

Smaakverschillen
Rosé kalfsvlees van Meierijsche Roem is een klasse apart. Doordat de kalveren ouder mogen worden, krijgt het vlees een lichtroze kleur, vandaar de term rosé. Voor dit kalfsvlees wordt uitsluitend gebruikgemaakt van speciaal geselecteerde kalveren die garant staan voor een fijne vleesstructuur met een zachte bite. De smaakverschillen tussen blank en rosé kalfsvlees zijn ook terug te leiden naar de voeding van de dieren. Waar blanke kalveren hoofdzakelijk worden gevoerd met kalvermelk, krijgen rosékalveren vooral ruwvoer zoals snijmaïs. Het blanke vlees heeft bovendien een fijnere structuur, een zachtere smaak en een lager vetgehalte dan het rosé kalfsvlees.

Culicombi
Kalfsvlees heeft van zichzelf een vrij zachte en neutrale smaak. Je kunt dit vlees dan ook het best combineren met zachte, niet al te sterke kruiden zoals dragon, kervel, koriander, salie of dille. Zo blijft de mooie, fijne smaak van het kalfsvlees goed overeind en komt de kwaliteit volledig tot haar recht.

Volledig traceerbaar
Binnen alle schakels van de kalfsvleesproductieketen zijn unieke systemen ontwikkeld die kwaliteit en voedsel­veiligheid waarborgen. Dit is regelgeving die onder meer door de onafhankelijke Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector streng wordt gecontroleerd. Denk hierbij aan controles op het gebied van de gezondheid van de kalveren en de voerkwaliteit. De regelingen zijn transparant en garanderen de traceerbaarheid van de producten. Zo is ieder product van Meierijsche Roem te traceren tot en met de boerderij waar het kalf oorspronkelijk vandaan komt.

Van kop tot staart
Het Meierijsche Roem-assortiment bestaat uit circa 150 artikelen. Slagerij Kaldenberg, waar dit kalfsvlees wordt verwerkt, vindt de vierkantswaarding van vlees van groot belang: het complete dier wordt van kop tot staart gebruikt. Daardoor zijn alle delen van het kalf als technische delen verkrijgbaar, zowel rosé als blank. Daarnaast wordt Meierijsche Roem geportioneerd en voorverpakt aangeboden.