Van tarbot tot vongole

SmitVis levert vis, schaal- en schelpdieren, zowel dichtbij gekweekt als aangevoerd vanuit de grote visafslagen. Aangevuld met de beste Middellandse Zee-producten vanaf Rungis. Daardoor is altijd verse vis van topkwaliteit beschikbaar.

Wie bij Sligro vis koopt, heeft binnen het eigen merk SmitVis de keuze uit zo’n 600 soorten verse vis en schaal- en schelpdieren uit Nederlandse wateren en van verder weg. Denk daarbij aan mooie zomervissen, zoals de platvissen schol en griet, die nu op hun best zijn. Daarnaast biedt SmitVis ook nog eens ongeveer 1.500 visproducten. Denk aan een heerlijke bouillabaisse, Noordzeevissoep en scampi in fijne looksaus. En vanaf Rungis Marché International in Parijs komen twee keer per week allerlei heerlijkheden uit de Middellandse Zee, zoals een breed scala schelpen en prachtige gamba’s.

In eigen beheer
SmitVis heeft het complete proces rond de vis, van inkoop tot levering, in eigen beheer. Hierdoor zijn vrijwel alle visproducten honderd procent traceerbaar. De verwerking van de vis vindt, uiteraard volledig volgens de HACCP-normen op het gebied van hygiëne, veiligheid en versheid, plaats in de hoofd­vestiging van SmitVis in Veghel.

Keurmerken
Bij de inkoop en verwerking van vis maakt SmitVis dagelijks bewuste keuzes in het belang van een verbetering van duurzame visserij en viskweek. Het bewijs? De certificering: het Marine Stewardship Council (MSC) is een onafhankelijke, internationale organisatie die zich inzet om het wildvisaanbod in de zee ook op lange termijn te garanderen. Daarnaast wil de organisatie de leefomgeving van de wilde vissen gezond houden. Bedrijven en producten met een MSC-keurmerk, waaronder SmitVis, voldoen aan deze norm. Voor kweekvis hanteert SmitVis de ASC-certificering. Kweekvis is een prima alternatief van dichtbij. Denk daarbij aan tarbot, maar ook aan bijvoorbeeld dorade en zeebaars. Ook schelpdieren zoals mosselen, kokkels en vongole worden gekweekt.

Wim Noordhoek (55), culinair adviseur van Sligro Vlissingen
De voormalige chef-kok van Bos en Duin in Oostkapelle is sinds 2007 culinair adviseur van Sligro Vlissingen. “Ik ben gek op vis, dat staat bij mij drie tot vier keer per week op het menu. Tarbot is favoriet, omdat je er veel mee kunt: bakken, in de oven, even blancheren. Handig is ook dat deze vis in allerlei maten verkrijgbaar is, van eenpersoons tot 3 à 4 kilo. Bovendien is de vis in Zeeland gekweekt, wat trouwens ook geldt voor de schelpen die ik in het recept gebruikt heb, inclusief de vongole. Dit schelpdier is in de Italiaanse keuken superbekend en ik denk dat het hier ook aan een opmars gaat beginnen. Het gerecht is geïnspireerd op Italië, vol verse producten en eenvoudig te bereiden. Een perfect zomers visgerecht!”