Exotische juwelen

Je geeft er gerechten en drankjes heel makkelijk een smaakvolle en kleurrijke twist mee: de exotische juwelen van Smeding Groenten en Fruit, Sligro’s verspartner. Zo pimp je je dressing of dessert bijvoorbeeld heel eenvoudig met de zoetzure smaak van passievrucht.

Exoten kunnen eigenlijk het hele jaar door. Maar juist tijdens deze donkere dagen lijkt het gerechten en drankjes een extra boost te geven. Exoten zijn verrassend, veelzijdig, exclusief, feestelijk en ontzettend smaakvol. Ze doen het niet alleen goed als gezonde smaakmaker, ze hebben vaak ook een hoog decoratief gehalte. Uit onderzoek blijkt dat ze worden geassocieerd met vakantie, zon en tropische bestemmingen. Kortom, met exoten maak je je gast blij!

Exotisch specialisme
Het mooie en uitgebreide assortiment exotisch fruit in de Sligro-vestigingen wordt verzorgd door verspartner Smeding Groenten en Fruit, die een intensieve samenwerking heeft met Nature’s Pride. De import van exoten is namelijk een nogal aparte discipline en Nature’s Pride heeft, dankzij een wereldwijd netwerk van zo’n 300 telers in 70 landen, alle kennis in huis. Ruim de helft van het volume van de producten komt uit Zuid-Amerika, zo’n 11 procent uit Afrika en 5 procent uit Azië.

Lange termijn
Het opnemen van een product gebeurt na een langdurig proces. Aan de hand van een checklist bepaalt Nature’s Pride of de teler kan voldoen aan de eisen die zij stellen ten opzichte van kwaliteit, voedselveiligheid, omgang met het milieu en sociale verantwoordelijkheid. Bij groen licht volgt een proefzending. Als deze ook daadwerkelijk voldoet en ter plaatse alles in orde is, kan de teler rekenen op een langdurige samenwerking. Nature’s Pride hecht veel waarde aan lange-termijnpartnerships; als een partnership eenmaal tot stand is gekomen, wordt de teler altijd als indirecte collega beschouwd.

Handmatig geoogst
Het fruit is zowel van grote als kleinere plantages afkomstig. De grotere telers hebben vaak alles in eigen hand, van de teelt tot en met het verpakken en het transport. Bij kleinere telers komt er meestal een export­organisatie aan te pas om het fruit gezamenlijk te verpakken en transporteren. Hoe dan ook wordt er altijd zo duurzaam mogelijk gewerkt. Omdat vrijwel alle exoten binnen het assortiment in de volle grond worden geteeld, is de precieze herkomst ervan sterk afhankelijk van de klimatologische omstandigheden en het seizoen ter plaatse. Terwijl de ene soort baat heeft bij warmte, afgewisseld met koelere nachten, gedijen andere fruitsoorten weer beter bij een tropisch klimaat. Ook de teeltprocessen verschillen per soort, maar het merendeel van het fruit wordt nog altijd handmatig geoogst.

Verbeteringen
Hoewel de basis van de teeltprocessen in de landen van herkomst al eeuwenlang onveranderd is, zijn er de laatste decennia wel veel verbeteringen doorgevoerd, met name op het gebied van duurzaamheid. Exoten die bij Sligro verkrijgbaar zijn, worden volgens de richtlijnen van GLOBAL G.A.P. (Good Agricultural Practices) geproduceerd. Deze internationale productiestandaard voor de teelt besteedt, naast voedselveiligheid, onder andere aandacht aan het minimaliseren van milieuverontreiniging en het terugdringen van het gebruik van gewasbeschermings­middelen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan meer doelmatig gebruik van natuurlijke hulpbronnen, goede omgang met de gezondheid, het welzijn en de veiligheid van het personeel én het behoud en de verbetering van de nabijgelegen flora en fauna.

Nature’s Pride Foundation
Naast aandacht voor kwaliteit en milieu steekt Nature’s Pride veel energie in de arbeidsomstandigheden en kwaliteit van het leven ter plaatse. In 2013 is de Nature’s Pride Foundation opgericht met als doel de economische en sociale groei van de boeren en medewerkers en hun families te ondersteunen, in de gebieden waar de producten vandaan komen. Daarbij ligt de focus op het verbeteren van de leefomstandigheden, onder andere op het gebied van scholing, medische zorg en de toekomstperspectieven van met name kinderen. De stichting ondersteunt bijvoorbeeld bestaande initiatieven van andere stichtingen en start daarnaast eigen projecten op.

Duurzaam speerpunt
Duurzaamheid is dan ook een van de speerpunten binnen Nature’s Pride. In 2012 was het bedrijf betrokken bij het creëren van het Sustainability Initiative Fruits and Vegetablesconvenant (SIFAV) en nog steeds is het lid van de stuurgroep. In dit convenant, dat wordt uitgevoerd door het Initiatief Duurzame Handel (IDH), hebben belangrijke spelers uit de sector zich ten doel gesteld om in 2020 alle groenten en fruit uit hoge-risicolanden duurzaam in te kopen. Daarnaast heeft Nature’s Pride intern een Sustainable Business-team. Een van de teamleden is als landbouwdeskundige in Colombia gestationeerd, om van daaruit samen met de telers aan ecologische duurzaamheid te werken.

Milieubelasting
Het Sustainable Business team bekijkt samen met de telers de verbeteringsmogelijkheden, waarna verbeterplannen worden opgesteld. Een complexe materie, omdat de situatie in de diverse landen en regio’s erg kan verschillen. Hiervoor is veel kennis, toewijding en overleg met de telers nodig, om te blijven verbeteren.

Om de CO2-uitstoot van het transport te beperken wordt het merendeel van het fruit per zeevracht vervoerd. Het negatieve imago op het gebied van transport van producten buiten Europa is dan ook niet helemaal terecht. Zo is zeetransport vanuit bijvoorbeeld Zuid-Amerika minder belastend voor het milieu dan wegtransport vanuit Spanje. Slechts wanneer vervoer over zee ten koste gaat van de kwaliteit en de houdbaarheid van het fruit, maakt men gebruik van luchtvracht.

Vrucht Smaak
Carambola fris en lichtzoet
Dadel (medjool) intens zoet
Granaatappel(pit) sappig en zoetzuur
Kumquat friszuur tot zoet met kruidige sinaasappelsmaak
Mango vol en zoet
Papaja zoet en sappig
Passievrucht zoetzuur
Physalis (Kaapse kruisbes) zoetzuur
Pitahaya (dragonfruit) fris en lichtzoet

En zo pas je deze exoten toe:
– decoratie van gerechten en cocktails
– in (fruit)salades
– in smoothies, gebak en salade
– vullen met roomkaas
– voor compote
– in salades, desserts, gebak en cocktails
– voor marmelade
– in (fruit)salades, desserts, thee of cocktails
– decoratie voor gebak
– in smoothies, fruitsalades, stamppot of wentelteefjes
in smoothies, curry’s, pannenkoeken, cake, salades en couscous
– in gebak, desserts, cocktails en dressings
– voor jam
– als decoratie voor taarten en desserts
– in (fruit)salades en desserts
– als decoratie voor cocktails

Zoetere mango’s
Het verhaal dat ingevlogen mango’s lekkerder en minder draderig zijn dan de verscheepte exemplaren omdat ze rijper worden geoogst, is overigens een fabel. De eventuele vezelige structuur is puur afhankelijk van het ras. De mango’s van Nature’s Pride worden twee weken later geoogst dan gebruikelijk, waardoor het natuurlijke suikergehalte hoger is. Na het wassen, de kwaliteitscontrole en het op maat sorteren en verpakken van de vruchten wordt het rijpingsproces stilgelegd door de lage omgevingstemperatuur van 10°C tijdens het zeetransport. Bij aankomst volgt opnieuw een kwaliteitscontrole waarna rijpmeesters het vervolg van het proces bepalen. In speciale rijpcellen wordt het klimaat van het herkomstland op het gebied van luchtvochtigheid en temperatuur nagebootst, zodat de mango’s op een natuurlijke manier doorrijpen. In de rijpcellen stijgt de temperatuur langzaam tot de juiste warmte en worden de vruchten aan een dagelijkse controle onderworpen. Op het moment dat de mango’s de perfecte rijpheid hebben bereikt, wordt de temperatuur weer langzaam afgebouwd zodat het rijpingsproces afneemt. Dankzij deze techniek krijgen de vruchten geen temperatuurschok, wat natuurlijk de kwaliteit en de houdbaarheid ten goede komt.

Perfect rijpingsproces
Zo wordt elk juweel van Smeding op een specifieke manier behandeld. Want factoren als het land van herkomst, de variëteit en of de vruchten aan het begin of het einde van het seizoen zijn geoogst, spelen allemaal een belangrijke rol bij het perfecte rijpingsproces. Dankzij de kennis en jarenlange ervaring van de rijpmeesters in combinatie met het vakmanschap van de telers levert Nature’s Pride de lekkerste exoten. Die op het juiste moment in de vestigingen van Sligro liggen, zodat jij je gasten kunt verleiden met deze tropische verrassingen.