Steak tartaar

Falafelburgers met pickled uien

voor 10 personen

Falafel:
150 g gedroogde kikkererwten
100 g kidneybonen uit blik, uitgelekt en afgespoeld
10 takjes bladpeterselie, de blaadjes fijngehakt
10 takjes koriander, fijngehakt
4 bosuitjes, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
snuf kaneelpoeder
1 tl zout
½ tl gerookt paprikapoeder
1 tl bakpoeder
1,5 liter zonnebloemolie
4 pitabroodjes

Gemarineerde ui:
1½ tl fijne suiker
35 ml appelciderazijn
1 rode ui, in dunne halve plakjes

Garnering:
yoghurt-tahin-munttdip (zie extra recept), naar wens
ingemaakte pepers, naar wens

1. Week de kikkererwten een nacht in koud water. Laat uitlekken in een vergiet en spoel ze af. Hak de kikkererwten en kidneybonen in een foodprocessor en voeg alle overige ingrediënten behalve de zonnebloemolie en de pitabroodjes. Draai tot een dikke en fijne massa ontstaat. Verdeel in 10 porties en vorm daar kleine burgers van.

2. Meng voor de gemarineerde ui de suiker met een snuf zout, de azijn en 35 ml water. Leg de ui een half uurt n dit mengsel. Roer af en toe.

3. Bak de falafel in de zonnebloemolie op 170ºC in 5 minuten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer de falafel met de ui, (verwarmde) pitabroodjes, yoghurtdip en ingemaakte pepers

Yoghurt, tahin en munt dip
Meng 2 fijngehakte teentjes knoflook met de ragfijn gesneden blaadjes van 4 takjes munt, de fijngehakte schil van ¼ gepekelde citroen, 100 g Griekse yoghurt, 1 eetlepel tahin en ½ tl komijnpoeder. Breng op smaak met zout en peper.