Steak tartaar

Gazpacho met pruimen en briochecroutons

voor 4 personen

750 g rijpe tomaten
1 zoete ui, fijngesnipperd
1 zoete puntpaprika, zonder zaadjes
300 g pruimen, ontpit
4 takjes tijm, de blaadjes gerist
4 el sherry-azijn
200 g briochebrood, in blokjes
20 g zoute boter, gesmolten
3 snackkomkommers, geschild en gesneden
4 tl hazelnotenolie
4 tl kruidenhoning
1. Snijd de tomaten aan de onderkant kruislings in, dompel ze 10 seconden in kokend water en pel ze.

2. Snijd in parten en pureer grof in een blender met de ui, puntpaprika en pruimen. Voeg bijna alle tijm en de azijn toe en pureer nog even (voeg indien nodig wat water toe om het mengsel dunner te maken). Laat alles in 2 uur goed koud worden in de koeling.

3. Meng het briochebrood met de boter. Verhit een koekenpan en bak hierin de blokjes kort rondom. Let erop dat het niet verbrandt.

4. Proef de gazpacho en breng op smaak met peper en zout. Schaaf de snackkomkommers in dunne plakjes en leg deze erbij. Bestrooi de gazpacho met brood en besprenkel alles met de notenolie en de kruidenhoning. Garneer met het restje tijm en nog wat peper en serveer direct.

Tip
Je kunt er nog van alles aan toevoegen. Denk aan verbrokkelde Cabrales, rauwe paprika, venkel, gekookt ei of (Hollandse) garnalen.