Steak tartaar

Gemarineerde aubergine en courgette met ricotta salata

voor 4 personen

2 aubergines
150 ml rodewijnazijn
3 el suiker
500 ml olijfolie
6 teentjes verse knoflook, in plakjes
1 rode peper, in ringetjes
2 takjes rozemarijn, blaadjes gerist
4 babycourgettes
1 courgette
12 minitomaatjes
40 g ricotta salata
50 g geroosterde hazelnoten, gemalen
paar takjes basilicum
paar blaadjes Vene Cress
1. Snijd de aubergines in plakken van 1 cm. Breng 1 liter water met de azijn, suiker en 1 eetlepel zout aan de kook. Kook de aubergine in 5 minuten gaar. Laat uitlekken.

2. Verhit 50 ml olie en fruit hierin de knoflook met de rode peper en de rozemarijn 5 minuten. Laat afkoelen en meng met de rest van de olie. Leg wat aubergine in een weckpot en schep er wat olie op. Herhaal tot de aubergine op is en volledig bedekt met olie. Zet 2 dagen afgedekt in de koeling zodat de smaken intrekken. Laat voor gebruik op keukentemperatuur komen en uitlekken.

3. Snijd de babycourgettes in de lengte doormidden en bestrijk met wat van de aubergineolie van. Gril in een hete grillpan 2 minuten op de snijkant.

4. Verdeel de uitgelekte aubergine naar smaak over borden en leg de baby-courgette erbij. Schaaf de courgette op de mandoline en verdeel met de tomaat over de borden. Besprenkel met wat van de olie. Verdeel er ricotta over en bestrooi met hazelnoot. Breng verder op smaak met peper en zout. Garneer met basilicum en Cress. Lekker met wat brood of als bijgerecht bij een barbecue.

Tip
De olie die overblijft van de ingemaakte aubergines is heerlijk als basis voor dressings.