Geometrische Rabarbertaart

Voor 1 taart van ca. 30 cm ø
Bereidingstijd: 45 minuten + 1 nacht wachten + 50 minuten oventijd

6-8 stengels rabarber
50 g fijne kristalsuiker
Deeg
250 g boter, op kamertemperatuur
180 g fijne kristalsuiker
1 groot ei
375 bloem + extra om te bestuiven

Vulling
200 g blanke amandelen
150 g boter
100 g fijne kristalsuiker
50 g bloem
4 eieren

Extra: 1 taartvorm van ca. 30 cm ø, ingevet met boter

1. Meng voor het deeg de boter met de suiker in een standmixer met de garde tot een crème. Voeg het ei toe en meng even door. Meng daarna met een deeghaak de bloem en een snuf zout erdoor. Stort alles op het werkblad als het een beetje samenhang krijgt en kneed alles nog even door met de hand. Pak in vershoudfolie en laat een nacht rusten in de koeling.
2. Maak het deeg wat soepeler door het wat te kneden. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap van iets minder dan een halve centimeter dik. Keer af en toe en bestuif als het nodig is met meer bloem.
3. Bestuif de vorm met bloem en schud de eventuele overtollige bloem eruit. Bekleed de vorm met het deeg en snijd overhangend deeg weg (dit kun je later gebruiken).
4. Maal voor de vulling de amandelen fijn in de keuken-machine. Voeg de boter en de suiker toe en maal alles tot het een soort spijs wordt. Voeg de bloem toe en daarna stuk voor stuk al draaiend de eieren. Verdeel deze crème over de taartbodem, bijvoorbeeld met een spuitzak.
5. Was de rabarber. Verwijder de grofste draden, schillen is niet nodig. Snijd de rabarber nu in gelijkmatige ‘vierkante’ stukjes en snijd de stukjes diagonaal doormidden. Bedek hiermee de crème op de taartbodem. Leg de rabarber om-en-om en baksteensgewijs.
6. Bestrooi met de suiker en bak de taart 50 minuten in een oven van 180°C. Controleer tussendoor of het niet te hard gaat (zet desnoods de oven wat lager). Laat afkoelen en snijd in punten.