Steak tartaar

Geroosterde asperges met dragonmayonaise en frites

voor 4 personen

10 witte asperges
12 groene asperges
evt. 4 rechte plakjes ontbijtspek
4 el olijfolie
4 el sambuca
1 eidooier
1 el grove mosterd
2 el dragonazijn
300 ml zonnebloemolie
4 takjes dragon, de blaadjes gehakt
2 liter frituurolie
800 g frites
selderijzout
rasp van 1 biologische citroen

Extra: spiesen of een dubbele spies

1. Stook de barbecue op. Maak de witte asperges schoon en blancheer ze 1 minuut in water met zout. Snijd de onderkanten van de groene asperges en blancheer de asperges 30 seconden in water met zout. Rijg de asperges om en om aan twee spiesen of aan een dubbele spies (rijg voor een hartig accent wat spek mee). Meng de olijfolie met de sambuca en wat peper en zout. Zet apart.

2. Meng de mosterd met de azijn. Meng er al roerend, eerst in een dun straaltje en daarna sneller, de olie door. Voeg de dragon toe en breng op smaak met peper, zout en eventueel extra azijn.

3. Bestrijk de asperges met een deel van het sambucamengsel. Rooster ze circa 10 minuten met directe hitte op de barbecue en keer regelmatig. Bestrijk af en toe met meer sambucamengsel. Let op dat de asperges door de alcohol en olie niet verbranden.

4. Verhit de frituurolie tot 175ºC en frituur hierin de frites in 5 minuten goudbruin. Bestrooi met selderijzout en de citroenrasp en schud even door. Serveer de frites met de asperges en de dragonmayonaise.