Groen-witte terrine met dashi

Voor 4 personen

3 zakjes dashipoeder
6 gram agar agar
10 witte asperges, geschild
10 groene asperges
100 g haricots verts
100 g zeekraal
250 bloemkool
1 stuk rettich van ca.10 cm, geschild
1 limoen, uitgeperst
1 bosje bieslook, ragfijn gesneden
een flinke pluk Rock ChivesExtra: rechte terrinevorm of cakeblik van ca. 26 cm

1. Meng het dashipoeder en de agar agar met 1 liter water en breng al roerend aan de kook. Zet het vuur uit zodra het gekookt heeft.
2. Blancheer de witte en groene asperges, haricots verts en zeekraal soort voor soort beetgaar in water met wat zout. Laat alle groenten schrikken in ijswater en laat uitlekken op keukenpapier.
3. Snijd de bloemkool fijn. Snijd de rettich met een mandoline in dunne reepjes.
4. Proef de dashi-agarbouillon en fris deze op met limoensap naar smaak (niet te zuur want dan stolt de agar agar minder goed).
5. Bekleed de vorm met vershoudfolie. Bedek de bodem met bloemkool en schep er wat van de nog net niet gestolde bouillon op. Laat opstijven in de koeling. Houd intussen de bouillon au bain-marie vloeibaar.
6. Leg er nu een laag haricots verts en groene asperges op, vul aan met de lauwe bouillon en laat opnieuw opstijven in de koeling. Maak op deze manier verschillende lagen met groente. Bestrooi de lagen tussendoor met bieslook.
7. Laat de terrine in 2 uur goed opstijven.
8. 
Snijd hem vlak voor het serveren in plakken en garneer met een plukje Rock Chives.

Tip: Je kunt uiteraard variëren met verschillende groenten en je kunt er een frisse salade bij geven. Zo’n terrine is ook lekker bij (vettige) vis zoals makreel.