Steak tartaar

Gyoza met erwten, sojabonen en oesters

voor 20 personen

200 g erwten, gedopt (diepvries of vers)
200 g sojabonen, gedopt (diepvries)
10 takjes bieslook, fijngesneden
4 takjes munt, de blaadjes fijngesneden
4 takjes dragon, de blaadjes fijngesneden
6 grote Zeeuwse oesters
1 (biologische) citroen, geraspt en uitgeperst
20 gyozavellen
2 el zonnebloemolie
4 el sojasaus
1. Blancheer de erwten 2 minuten (verse erwten iets langer) in water met zout. Spoel ze koud en laat uitlekken. Blancheer de sojabonen 2 minuten in water met zout. Spoel ze koud en laat uitlekken.

2. Meng de groene kruiden met de erwten en bonen. Pulseer het mengsel enkele keren met de staafmixer, zodat je samenhang krijgt maar nog geen fijne puree. Voeg de citroenrasp toe en 2 eetlepels citroensap.

3. Open de oesters en steek het oestervlees los. Laat uitlekken, hak grof en meng door het erwten-bonenmengsel. Breng op smaak met peper en zout. Schep een eetlepel op het midden van een gyozavel. Maak met een natte vinger de randen nat en vouw de gyoza dubbel. Plooi de rand en druk vast zodat de kenmerkende gyozavorm ontstaat. Leg met de gevouwen rand omhoog op een theedoek. Herhaal tot de vulling op is.

4. Verhit de zonnebloemolie in een hapjespan waar een deksel op past. Bak hierin de gyoza op niet te hoge stand aan de onderkant in circa 6 minuten lichtbruin. Keer ze niet. Blus af met water tot ze half onder staan en leg het deksel op de pan. Stoom ze in circa 5 minuten gaar.

5. Meng tussendoor de sojasaus met citroensap naar smaak. Serveer de gyoza met de dip.