Haringkwartet

Smaaksuggesties voor hapjes

Blini met haringsalade en haringkaviaar
Snijd schoongemaakt zoute haringen in kleine stukjes. Meng crème fraîche met wat vocht uit een pot zoetzure augurken. Meng de zoute haring erdoor en breng op smaak met peper. Verwarm blini’s kort volgens de aanwijzingen op de verpakking, laat iets afkoelen en schep er wat haringsalade op. Garneer met flinterdunne ringetjes rode ui en een theelepeltje haringkaviaar. Serveer direct.

Haring met biet
Leg schoongemaakte zoute haringen in een vacuümzak (of op een platte schaal). Meng bietensap met wat suiker naar smaak en schenk dit mengsel bij of over de haring (de haring moet onderstaan). Trek de zak niet te strak vacuüm (of dek de schaal af met folie) en laat een nacht marineren. Laat uitlekken, dep droog en serveer heel of in stukjes. Voor een kruidig accent kun je dit gerecht bestrooien met dille.

Gravad haring
Hak flink wat dille fijn (circa 1 bos dille op 6 haringen) en meng met zwarte peper en poedersuiker naar smaak. Wentel schoongemaakte zoute haringen door dit mengsel en doe ze in een vacuümzak (of leg ze op een platte schaal). Trek de zak niet te strak vacuüm (of dek de schaal af met folie) en laat een nacht marineren. Serveer heel of in stukjes. Bestrooi met verse dille.

Haring met ‘uitjes, zuur en roggebrood
Droog plakjes roggebrood een uurtje in een oven van 70°C. Verkruimel en houd apart. Snijd een geschilde (chioggia)biet in fijne brunoise. Bestrooi met wat zout en schep in een kom. Verhit 200 ml sushi-seasoning met 100 ml water (of maak je eigen mengsel van azijn, suiker, specerijen en water) en schenk dit kokendheet over de biet. Laat afkoelen. Snijd wat sprietjes bieslook fijn. Leg de schoongemaakte zoute haringen op een schaal (heel of in stukjes). Verdeel bieslook, biet en roggebroodkruim erover en serveer direct.

Wijntip: Gold Spumante (fles 75 cl, art. nr 55680)