In gear

Vlees en vis van dichtbij, lokaal gekweekte groente en zelfs wijn van Nederlandse bodem… dus waarom geen schitterend Dutch design op de gedekte tafel? Uit de Nederlandse glasstad Leerdam komt al eeuwenlang kwaliteitsglaswerk van toonaangevende ontwerpers. Glazen met een goed verhaal en meerwaarde voor wat je erin serveert.

Nederlands trots
Een iconisch Nederlands bedrijf en een toeristische trekpleister is de Glasfabriek Leerdam. Hier ligt de oorsprong van het beroemde merk Royal Leerdam, dat glaswerk produceert voor onder meer horeca over de hele wereld. Al in 1765 vestigde zich hier de eerste glasfabriek. Er werden donkergekleurde flessen geblazen en later luxe helder glaswerk naar buitenlands ontwerp. Vanaf 1915 nam de NV Nederlandse Glasfabriek Leerdam eigen vormgevers in dienst, onder wie Andries Copier, wiens ontwerpen echte designklassiekers zouden worden.

Vanaf 1953 mag Leerdam het predicaat ‘Royal’ (koninklijk) voeren, een eretitel die het koninklijk huis toekent aan bedrijven die zeer belangrijk zijn in hun vakgebied. Sindsdien ontwikkelde het bedrijf zich tot een begrip op de professionele foodservice-markt, met een breed assortiment glazen. Sinds 2003 is Royal Leerdam een merk onder de vlag van Libbey, de op een na grootste glasproducent ter wereld en marktleider in Noord-Amerika. In Nederland heeft het bedrijf nog altijd een eigen team van ontwerpers en productie in (hoe kan het ook anders) Leerdam.

Ken je klassiekers
De designklassieker van de twintigste eeuw: het iconische Gildeglas van ontwerper en glaskunstenaar Andries Copier. In 1930 werkte hij samen met de ‘Vereeniging van Nederlandsche Wijnhandelaren’, om het ultieme wijnglas te creëren. Het kleurloze, strak vormgegeven glas werd destijds ambachtelijk geblazen en met de hand gevormd. Wie zijn wijn in dit glas schenkt, schreef de Glasfabriek, “zal den indruk krijgen dat hij niet meer denzelfden wijn van vroeger doch een betere wijn drinkt.” Bijna een eeuw later is het bijzondere gildeglas nog altijd in productie en onverminderd geliefd.

Royal Leerdam wijnglas Gilde, 20, 24, 29 cl (per 6, art.nrs. 423122, 422820 en 422799)

Glashelder
Het strak vormgegeven, tijdloze wijnglas Bouquet is even mooi als functioneel. Het is een van de meest gekozen glazen voor intensief professioneel gebruik in de horeca, voor buffetten en catering. Het ontwerp uit de 1980 van Floris Meijdam is lichtgewicht, vaatwasserbestendig en gemaakt van sterk, zeer helder glas.

Royal Leerdam wijnglas Bouquet, o.a. 45, 59, 73 cl (per 6, art.nrs. 923949, 479893 en 480030)

Meer smaak
Meer aroma, meer smaak, meer beleving: de glazen uit de Expert’s Collection vergroten het drinkgenot voor je gasten. Het bijzondere is dat de vijf glazen niet zijn ontworpen voor witte of rode wijn, maar voor verschillende smaaktypen. Zo is het wijde, ronde glas ‘Vol & Rijp’ perfect voor houtgelagerde chardonnay, maar ook voor malbec. Het ontwerp is van vinoloog en sommelier Barbara Verbeek, die speciale ‘glasproeverijen’ organiseert om aan te tonen hoeveel verschil het juiste glas kan maken.

Royal Leerdam Finesse Experts’ Collection wijnglazen is verkrijgbaar in de varianten Licht & Fris, Fruitig & Soepel, Sparkling(1ste glas in afbeelding), Vol & Rijp (2de glas in afbeelding) en Krachtig & Kruidig (3de glas in afbeelding)
(art.nrs. 677022, 677263, 677454, 677705 en 678104)