In gear

De groene inspiratie komt vanzelf opborrelen wanneer je werkt met deze vlijmscherpe keukentools voor groente. Schaaf of slijp perfect gelijkmatige plakken, julienne of linten en creëer steeds weer nieuwe texturen en groentebereidingen.

Dé kokslievelingen: Microplane en Benriner
De raspen van Microplane en de Japanse mandolines van Benriner zijn iconen in de professionele keuken. Door hun lange geschiedenis, het herkenbare ontwerp en onverwoestbaar scherpe messen staan ze bekend als de beste in hun soort.

Het Amerikaanse Microplane produceert raspen en schaven van rvs, gevormd met lasertechniek. Dit zorgt ervoor dat ze gegarandeerd vlijmscherp zijn én blijven. Grappig genoeg waren de raspen oorspronkelijk bedoeld voor houtbewerking: een Canadese huisvrouw gebruikte de rasp van haar man om sinaasappelzeste in haar cake te doen. Ze was verrast over hoe makkelijk het raspen ging en schreef Microplane een brief. Al snel waren de keukenraspen zo’n succes dat het bedrijf zich geheel daarop richtte. 

Ook Benriner is gespecialiseerd in één product: de Japanse mandoline. De oprichter maakte in 1940 een radijzensnijder van hout, met een snijblad van Japans staal. Het werd vooral gebruikt in restaurants, waar de Benriner-schaaf zelfs de meest bedreven chefs uren werk bespaarde. Toen Benriner overstapte van hout op kunststof werd massaproductie mogelijk en veroverde de groenteschaaf de wereld. Het ontwerp is nog altijd vrijwel ongewijzigd, op één belangrijke aanpassing na: de vingerbeschermer. Inderdaad geen overbodige luxe voor dit vlijmscherpe instrument.

Allround keukenhulp
Een van de meest veelzijdige raspen van Microplane is deze medium lintrasp van chirurgisch staal. Hij is extra breed voor het efficiënt raspen van groente en fruit, maar ook chocola, noten, boter en zelfs zachtere kaassoorten. Het ergonomische handvat van zachte kunststof ligt fijn in de hand.

Microplane rasp medium ribbon (art.nr. 124843)

Japanse messen
Met Japans staal weet je dat je goed zit. Met deze Benriner mandoline maak je in een handomdraai perfect gelijkmatige plakjes of julienne van groenten. Het snijvlak is traploos te verstellen met de schroef aan de onderkant, heel eenvoudig dus. De stevige vingerbeschermer houdt het laatste stukje groente op zijn plek.

Benriner mandoline, 95 mm (art.nr. 499830)

Sta op scherp
Blijvend scherp en een plezier om mee te werken:
de iconische rasp van Microplane. Onder meer citruszeste, harde kaas, chocola, gember, noot­muskaat en kaneel rasp je er probleemloos mee. Hij heeft rubberen anti-slipvoetjes aan de onderkant, waardoor je hem stabiel op een werkblad kunt zetten. Eenvoudig schoon te maken en ook nog eens vaatwasserbestendig.

Microplane premium rasp-zester (art.nr. 893762)

Door ’n ringetje
Gezonde groentenoedels, decoratieve salades of krullen van stevig fruit: je creëert ze met de spiraalsnijder van Microplane. Het handzame apparaatje maakt mooie, gelijkmatige linten. Door de twee ringen met verschillende diameter kun je eenvoudig groenten van verschillende diktes verwerken.

Microplane spiraalsnijder-groenteslijper (art.nr. 614809)