In gear

Bij houtskoolgrillen denk je al snel aan stoere gerechten, aan robuust en basic. Maar met inspiratie uit Japan ontdek je een volledig nieuwe dimensie. Grillen is er verheven tot kunst, met eindeloze verfijning en perfectie tot in de kleinste details.

De andere kant van houtskoolgrillen
De eetcultuur van de Japanners staat er bekend om: voedselbereiding nemen ze bloedserieus. Alles draait om vakmanschap en beheersing van elk detail. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde itamae, sushi-meesters, die jarenlang trainen op hun ambacht. Ook bij het Japanse grillen staan precisie en verfijning centraal. Dat kan een cultuur­shock zijn, want de afgelopen jaren kwam de BBQ-inspiratie vooral uit Amerika, onder het motto ‘more is more’. Maar met de Japanse tafelgrill shichirin van het merk Yakiniku gaat nu een nieuwe wereld van mogelijkheden open. De shichirin is een compacte houtskoolgrill voor direct grillen. In combinatie met de bijzondere Japanse houtskoolsoort binchotan bereikt de shichirin zeer hoge temperaturen en een brandtijd tot wel vijf uur. Je gebruikt hem voor het perfect dichtschroeien van verfijnde ingrediënten, als yakitori, plakjes wagyu en pijlinktvis. Ook is hij ideaal voor het krokant afgrillen van voorbereide producten als blokjes gemarineerd buikspek, eend en harde groenten. Volgens de Japanse traditie wordt de shichirin in het midden van de tafel gezet voor een gezellig samenzijn rond het vuur. Verschillende soorten vlees, vis en groenten worden in kleine porties gepresenteerd op tafel, zodat elke gast ze zelf kan grillen: shared dining op z’n Japans.

Chef’s table grill
Ook voor de restaurantkeuken is een shichirin een aanwinst. Vooral zijn indrukwekkende brandtijd en het handzame formaat zijn ideaal. Je plaatst hem eenvoudig onder een professionele afzuigkap. De rechthoekige variant is zeer veelzijdig, fijn voor bijvoorbeeld yakitori.

Yakiniku shichirin Japanse grill, rechthoekig (art.nr. 121418) 

900ºC
Laat het aan de Japanners over om de houtskool der houtskolen uit te vinden: binchotan. Onbehandeld Japans hout gaat tien dagen in een oven van 200ºC, met minimale zuurstoftoevoer. Het verbrandt daardoor niet, maar ontleedt tot bijna volledig zuivere koolstof. Het resultaat is een genot om mee te werken: het brandt urenlang gelijkmatig en produceert nauwelijks rook of as. In een shichirin of kamado bereikt binchotan temperaturen tot wel 900ºC. 

Yakiniku binchotan houtskool (art.nr. 143457)

Keramische kanjer
De kamado’s van Yakiniku zijn gemaakt van 33 mm dik cordieriet, een zeer hoogwaardige keramieksoort die nauwelijks uitzet bij verhitting. Daardoor zijn ze niet alleen zeer duurzaam, ze houden ook warmte beter vast. Grillen, roken, bakken, low & slow bereiden, direct of indirect grillen, de kamado kan alles!

Yakiniku kamado 16, 19, 22 inch (art.nrs. 059692, 059674, 059662)

Het perfecte plaatje
De Yakiniku shichirin is gemaakt van het hoogwaardige keramiek cordieriet, hetzelfde materiaal als topkwaliteit kamado’s. Hij is makkelijk te reinigen en onderhouden. Op het fijnmazige rvs rooster kunnen verfijnde porties gegrild worden. Voor deze ronde variant is ook een teppanyaki-plaat verkrijgbaar.

Yakiniku shichirin Japanse grill, rond (art.nr. 121415)