Steak tartaar

Irish beef & stout pie

3 el boter
600 g rib- of sukadelappen, in stukjes van 2 cm
6 sjalotten, in ringen
1 winterpeen (ca. 200 g),
in plakjes
1 pastinaak (ca. 200 g),
in plakjes
2 takjes tijm
2 takjes rozemarijn
2 laurierblaadjes
4 kruidnagels
500 ml Murphy’s Irish
stout bier
1 prei, in dikke ringen

Deeg:
900 g bloem
900 g boter
2 dl water
4 el azijn
eigeel, naar eigen inzicht

1. Verhit 2 eetlepels boter in een stoofpan en bak hierin het vlees op hoog vuur in 5 minuten rondom aan. Bestrooi het vlees met zout en peper en haal het uit de pan.
2. Verhit de overige boter in de pan en roerbak hierin de sjalotten, winterpeen en pastinaak circa 3 minuten. Voeg de kruiden, de specerijen en het bier toe. Schep het vlees weer terug in de pan en breng het geheel aan de kook. Stoof met het deksel op de pan het vlees in circa 3 uur zacht en helemaal gaar. Schep af en toe om en voeg indien nodig wat heet water toe.
3. Voeg de laatste tien minuten de prei toe en breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
4. Meng intussen alle ingrediënten voor het deeg en voeg een flinke snuf zout toe.
5. Schep de vulling in een ovenschaal en verwijder de kruidentakjes, laurierblaadjes en kruidnagels.
6. Maak een dakje van het deeg en smeer dit eventueel in met een beetje eigeel. Bak de pie in 20 minuten af in een oven van 200ºC.