Ivo Hones

is culinair adviseur bij Brownies&downieS en runt samen met zijn vriendin de vestiging in Eindhoven.

‘‘Bij ons werken medewerkers met een verstandelijke beperking zoals het downsyndroom, maar ook met bijvoorbeeld autisme. Elke medewerker heeft zo z’n eigen taken die hij leuk vindt en goed kan. ’s Ochtends starten we de dag op met werkoverleg en mag iedereen vertellen hoe hij zich voelt. Daarna kiest iedereen een taak in het restaurant, de bar of de keuken. In de keuken gaat het bijvoorbeeld om brownies of appeltaart maken of om snijwerkzaamheden.

Als de lunch begint, wordt het te druk in de keuken. Dus dan krijgen ze een andere taak, zoals bediening, bar of gasten ontvangen. Voor het doorgeven van de bestelling werken we met tablets. Als er een nieuwe menukaart komt, worden alle medewerkers daarop getraind. Er zijn ook altijd begeleiders aanwezig aan wie ze hulp kunnen vragen. Op culinair gebied vind ik dat we het goed doen. We maken alles vers, met natuurlijk de brownie als belangrijkste gerecht. Je kunt nog zo’n hoge gunfactor hebben, als het eten niet goed is komen gasten niet terug. Het is elke dag een feest om hier te mogen werken.”

Thomas Nijs is een van de medewerkers van Brownies&downieS Eindhoven. Hij heeft autisme. Thomas: “Ik werk veel in de keuken en heel af en toe in de bediening. Ik vind het leuk werk en het is ook heel gezellig. In de twee jaar dat ik hier werk heb ik al veel geleerd. Ik kan er nu bijvoorbeeld veel beter mee omgaan als het heel druk is.”

‘Je kunt nog zo’n hoge gunfactor hebben, als het eten niet goed is komen gasten niet terug