Kai Kloss

is chef bij Keuken met Karakter, waar mensen werken met een psychiatrische achtergrond of licht verstandelijke beperking.

Wij zijn onderdeel van ggz Noord-Holland-Noord, een leerwerkbedrijf op het Landgoed Willibrordus te Heiloo. Onze keukenbrigade bestaat uit leermeesters horeca, zorgmedewerkers en cliënten vanuit divers zorgaanbieders. We zijn een semi-commercieel restaurant waar op hoog niveau wordt gekookt. Dat betekent voor mij als chef dat ik af en toe ogen in mijn rug moet hebben. We hebben twee keukens: eentje waar we de mise-en-place doen en een open keuken waar de gasten ons aan het werk kunnen zien.

Cliënten die er klaar voor zijn en het leuk vinden, stromen door naar de open keuken. Daar lopen gasten vaak even langs om te zeggen dat het lekker was of dat het er zo mooi uitzag. Als ik blije gezichten in het restaurant én in de keuken zie, geeft dat een ontzettende kick. Menig horecazaak kan nog iets leren van de manier waarop we hier met elkaar omgaan! Als het hier met iemand even niet gaat, neemt de rest het gewoon over. Het draait hier niet alleen om leren koken, maar ook om samenwerken, sociale vaardigheden en regelmaat in je leven.”

Jaime Hoek werkt bij Keuken met Karakter vanwege zijn depressieve stoornis: “Verge­leken met een reguliere werkplek wordt er bij Keuken met Karakter veel meer rekening met je gehouden als je niet lekker in je vel zit. Ik stuur vooral de patisserie kant aan, doe de meeste mise-en-place en help met de voorgerechten. Ik voel me echt onderdeel van het team. Sinds een jaar heb ik naast mijn leerwerkplek ook een parttime arbeidscontract.”

‘‘Menig horecazaak kan nog iets leren van de manier waarop we hier met elkaar omgaan’