Knapzakjes van Rochebaron, appel en abrikoos

Nagerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten + 15 minuten oventijd

75 g suiker
1 vanillepeul
100 ml cognac
100 g gedroogde abrikozen, in reepjes
150 g Rochebaron, in stukjes
2 kleine appels in brunoise van 1 cm
4 velletjes brickdeeg
50 g walnoten of pistache, grof gehakt
2 el poedersuiker

1. Verhit de suiker met 2 eetlepels water in een steelpan. Snijd de vanillepeul over de lengte doormidden. Schraap de zaadjes eruit en roer deze door de suiker. Snijd de peulhelften nogmaals over de lengte doormidden en doe ze bij de suiker in de pan. Schenk de cognac erbij, voeg de helft van de abrikozen toe en breng het mengsel aan de kook. Laat een paar minuten zachtjes koken. Doe alles over in een kom en verwijder de vanillepeulen (bewaar ze om de pakketjes dicht te binden!). Laat het mengsel circa 15 minuten afkoelen tot een dikke siroop.
2. Meng de stukjes kaas en appel met de rest van de abrikozen en de noten. Verdeel het mengsel over het midden van de vellen brickdeeg. Vouw het deeg rond de vulling omhoog en dicht. Bind de knapzakjes dicht met een stukje vanillepeul.
3. Zet de pakketjes naast elkaar op een bakblik. Zeef de poedersuiker boven de pakketjes en bak ze in circa 15 minuten goudbruin in een oven van 160ºC. Serveer ze met de abrikozensiroop.

Tip: Lekker met vanille- of kaneelijs.

Brick- of filoleeg?
In plaats van brickdeeg kan ook filodeeg worden gebruikt, dit is alleen een stuk kwetsbaarder. Gebruik in dat geval daarom 2 blaadjes filodeeg per pakketje en plak deze op elkaar vast met gesmolten boter die je over het filodeeg uitkwast.