Koolsoep Caldo verde

Koolsoep Caldo verde

voor 6 personen

1 kilo kruimige aardappels, geschild
2 uien, in ringen
1 prei, gesneden en goed gewassen
1 laurierblad
1/4 groene kool, in chiffonade
1,5 liter groentebouillon
1 el olijfolie
175 g chorizo, zonder vel, in plakjes
2 sneden desembrood, in brunoise
1 part spitskool, in chiffonade

1. Snijd de aardappels grof. Doe ze in een pan met de uien, prei, laurier en groene kool. Voeg de bouillon toe en breng alles aan de kook. Laat op lage stand zachtjes koken. Roer af en toe door zodat de aardappels op een gegeven moment uit elkaar vallen en de soep daardoor bindt.
2. Verhit intussen de olie en bak hierin de chorizo op een niet te hoge stand in circa 8 minuten krokant. Neem uit de pan en bak het brood in het achterblijvende vet in 5 minuten krokant. Meng met de chorizo.
3. Voeg de spitskool toe aan de soep en laat nog 5 minuten meekoken. Proef de soep en breng op smaak met zout en eventueel wat peper. Serveer met het chorizo-broodmengsel als knapperige topping.