Steak tartaar

Korean BBQ

voor 4 personen

1 rundertong (ca. 2 kilo)
15 g sesamolie
50 g sojasaus
10 g Koreaanse chilipeperpasta (gochujang)
2 teentjes knoflook
10 g verse gember
1 sjalot, grof gesneden
10 g rijstazijn
1 stuk bavette (ca. 400 g)
2 el Koreaanse sojabonenpasta (samjang)
2 el zonnebloemolie
1 skirt steak (ca. 400 g)
blaadjes sla en/of groene shiso
sesamdip
sojadip
komkommerpickle

1. Halveer de tong diagonaal. Snijd het dikke deel van de tong horizontaal doormidden. We gebruiken alleen de bovenkant van het achterste deel: snijd het vel van dit stuk en verwijder zeentjes en stukjes vet. Snijd het schone stuk in plakken van ongeveer een halve centimeter. Bestrijk het vlees met de sesamolie en peper en zout naar smaak. Zet afgedekt in de koeling.
2. Pureer de sojasaus met de gochujang, knoflook, gember, sjalot en rijstazijn tot een glad mengsel. Snijd de bavette in plakken van 1 centimeter en meng met dit mengsel. Zet afgedekt in de koeling.
3. Meng de samjang met de zonnebloemolie. Snijd de skirt steak schuin in dunne plakken. Meng met dit mengsel. Zet afgedekt in de koeling. Laat al het vlees tussen de 1 en 12 uur marineren.
4. Laat het vlees een half uur voor bereiding op kamertemperatuur komen. Gril het vlees kort op een (tafel)barbecue. Serveer met de sla en de dips. De slablaadjes gebruik je om het gegrilde vlees in te wikkelen.

Sojadip: meng 10 g sojasaus met 5 g rijstazijn, 3 g suiker, 5 g water, 1 klein sjalotje, in dunne ringetjes. Sesamdip: meng 20 g doenjang met 20 g gochujang, 10 g sesamolie, 5 g citroensap en 10 g sojasaus. Komkommerpickle: meng 8 snackkomkommers, in dunne plakjes met 3 el kimchisap (zelfgemaakt of gekocht).

Soju-cocktail met meloen
Pureer voor 4 personen 400 g in blokjes gesneden rijpe, zoete meloen in een blender. Voeg indien nodig wat crushed ice toe. Meng met 120 ml soju en vers limoensap naar smaak. Serveer met flink wat crushed ice zodat het echt lekker fris en niet te zwaar wordt.