Michah van Dijk

kwam binnen als afwasser bij Restaurant De Boterlap van Chef Dennis van Veenendaal. Michah groeide door naar de keuken, zit in het vierde jaar van het vmbo en begint volgend jaar aan de BBL-opleiding voor Kok (niveau 2).

Ik heb altijd al kok willen worden. Borden mooi opmaken, gasten blij maken met lekker eten, het is een geweldig vak. Het mooie aan De Boterlap is dat het een heel uitgebreide zaak is waar je veel ver­schillende dingen kunt leren. Ik heb eerst meegedraaid in de snackkeuken, maar mocht al snel de stap maken naar de koude keuken”, aldus Michah.

Dennis: “Talent herken je niet aan iemands bekwaamheid, maar aan iemands houding. Of een leerling met zijn handen in zijn zakken gaat staan kijken als ik een bord opmaak of er juist met zijn neus bovenop komt staan – dáárin zit het verschil. En dan maakt het niet uit of je al een uitje kunt snipperen, want dat leer je wel. Michah kwam hier bijvoorbeeld binnen als afwasser, maar zei meteen dat hij zo snel mogelijk de keuken in wilde. Het is mooi om die ambitie te zien. Hij heeft ook echt interesse in de producten waar we mee werken. Toen hij voor het eerst hele kreeften zag binnenkomen, stuiterde hij van enthou­siasme. Als leerling krijg je bij ons veel vrijheid. Ik kijk niet continu op je vingers, maar blijf wel in de buurt. Dat geeft het meeste zelfvertrouwen.” 

Michah: “De gerechten in onze koude keuken kan ik al helemaal zelf maken, bijvoorbeeld onze steak tartaar. Daar ben ik best trots op. Als ik de koude keuken helemaal onder de knie heb, mag ik meedraaien aan de houtskoolgrill. Ik kijk er nu al naar uit!”

‘Als ik de koude keuken onder de knie heb, mag ik meedraaien aan de houtskoolgrill