Natuurlijk(e) quinoa uit Nederland

Bij Quinoa denk je misschien in eerste instantie aan het Andesgebied in Zuid-Amerika. Maar er is ook Nederlandse quinoa! Chris Koolen uit Bergeijk is een van de tientallen telers die vanaf het eerste moment bij deze bijzondere teelt betrokken was.

“Dat ik in de landbouw ben beland, was eigenlijk een heel logische stap. Ik ben geboren en getogen op het landbouwbedrijf van mijn ouders en de interesse is er altijd geweest. Het zien groeien en bewerken van de gewassen, het buiten zijn… dat is een passie die je hebt of niet. Het is bijna een soort roeping, er gaat niets boven werken in de natuur. Minder logisch is misschien dat ik altijd open heb gestaan voor het telen van nieuwe gewassen – mits ik er zelf in geloofde. Toen de mogelijkheid zich voordeed om quinoa te gaan telen, wat oorspronkelijk in de Andes groeit, duurde het ook niet lang voordat ik overtuigd was. Het Nederlandse verhaal gaat terug naar 1990, toen men in Wageningen begon klassiek quinoazaad te veredelen dat geschikt was voor de Nederlandse bodem en ons klimaat. In 2014 was de eerste teelt een feit en inmiddels groeit er op 22 van de 200 hectare van mijn bedrijf Nederlandse quinoa. Het liefst wil ik dit nog verder uitbreiden.

Persoonlijk vind ik het ontzettend mooi dat de foodprint van onze Nederlandse quinoa zo laag is, dat maakt de quinoa enorm duurzaam. Ook omdat wij als telers geen bestrijdingsmiddelen gebruiken en gewoon met de schoffel onkruid wieden.

Het gewas kan tegen hitte, droogte en verzilte grond, waardoor er weinig irrigatie nodig is. Bovendien verbeteren de planten de bodemstructuur, omdat ze diep wortelen. Nadat de korrels zijn geoogst, blijven de stengels als restproduct op het land achter. Ook dit is goed voor de bodem. Op deze manier laten wij niets verloren gaan, het is een heel natuurlijke manier van telen. Wat dat betreft zijn Nederlanders een zeer innovatief volk, zeker in de landbouw. Bij Nederlandse landbouwproducten heb je altijd de garantie dat het goed is.

Het mooiste moment blijft de oogsttijd, het volle gewas is een prachtig gezicht. Als je dan weet dat de quinoa bijna rijp is, dan pak je de korrels om te controleren of ze droog genoeg zijn. Daarnaast is het natuurlijk geweldig dat onze quinoa zo gewaardeerd wordt. Het is lekker, heeft een hoge voedingswaarde, het past ook perfect in de tendens van gezonde, duurzame en lokaal geteelde voeding. Je kunt met deze volkoren zaden en gepofte quinoa ontzettend veel kanten op. Het is heerlijk als onderdeel van het ontbijt, als basisingrediënt voor een salade of om een heerlijke quinoaburger van te maken.”

‘Nederlandse quinoa is gezond, duurzaam en lokaal’