Vis met een verhaal

Duurzaam en lokaal eten is Huibert de Leede van Wild-Catch met de paplepel ingegoten. Ondernemen zit in zijn bloed. Het resultaat? Verantwoorde kant-en-klaarvisproducten die zijn ontstaan uit passie en in het teken van respect voor onze planeet.

“Het is niet zo dat ik een specifieke voorliefde voor vis heb, maar wel een passie voor lekker, lokaal voedsel en voor duurzaamheid. En dan met name door reststromen te verwerken. De reden dat Wild-Catch voor verantwoorde visproducten staat is eenvoudig. Als ondernemer ontwikkel ik al zo’n acht jaar duurzame concepten op het gebied van voeding. Concepten bedenken die iets toevoegen aan de wereld zijn echt mijn drijfveer. We moeten zuinig met onze planeet om gaan. Ruim twee jaar geleden was er een item over bijvangst uit de Noordzee in het nieuws en dat zette mij aan het denken.”

Lage CO2-footprint
“Ik wilde iets met die bijvangst doen. Kweekzalm, tonijn en pangasius zijn in Nederland de meest gegeten vissoorten. Vis van ver, terwijl we zo’n waterrijk land zijn. Die mooie Noordzeevis laten we vaak links liggen en de bijvangst van de Nederlandse visserij eindigt zelden op een Nederlands bord. Het wordt geëxporteerd of er wordt vismeel van gemaakt. Dus wat was er mooier dan een productlijn op de markt brengen op basis van bijvangst en andere reststromen uit onze eigen Noordzee? Vis uit de Noordzee is sowieso heel duurzaam, het heeft een heel lage CO2-footprint en het is een product dat de natuur ons biedt. Bovendien wordt de Noordzee goed beheerd, we gebruiken alleen vissoorten met een gezonde populatie.”

Smaak boven alles
Om in te spelen op de behoefte van de potentiële klant informeerde Huibert bij verschillende cateraars welke kant-en-klare visproducten zij interessant zouden vinden. Daarna ving de productontwikkeling aan en inmiddels zijn de Bijvangst-kroket, het Thaise Noordzeekoekje en de Noordzee-curry verkrijgbaar. Huibert: “Wat bij de ontwikkeling van de producten wel vooropstond was de smaak, die gaat boven alles. Want duurzaam eten moet natuurlijk ook gewoon heel goed en lekker zijn. Alle ingrediënten die we gebruiken zijn vers, de producten bevatten geen E-nummers. Waar mogelijk hebben we ook rekening gehouden met de duurzaamheid van de overige ingrediënten. Voor de viskoekjes hebben we bijvoorbeeld gekozen om haricots verts te gebruiken in plaats van Thaise kousenband.”

Voordeel met vis
De vissers en de visindustrie zijn al even enthousiast als Huibert en zien het voordeel van het initiatief. De consumptie van Noordzeevis wordt dankzij de producten van Wild-Catch gestimuleerd en naast de bijvangst worden ook de smaakvolle afsnijdsels in de producten verwerkt. Ook als horecaondernemer kun je je voordeel ermee doen. Want dankzij Huiberts passie kun je visproducten met een verhaal verkopen.

‘Concepten bedenken die echt iets toevoegen aan de wereld is mijn drijfveer’