Steak tartaar

Moestuintartaar met verse makreel en gerookte olie

voor 4 personen

1 groene paprika
1 vleestomaat, in brunoise
3 el olijfolie
1 gele courgette, zaadlijsten verwijderd en in brunoise
1 paarse wortel, geschild en in brunoise
6 takjes bieslook, fijngesneden
1 el dragonazijn
250 ml witte wijn
250 ml visfond
2 verse makrelen, gefileerd
4 tl mayonaise
4 plukjes tuinkers
4 tl gerookte olijfolie
1. Brand de schil van de paprika zwart met een gasbrander en laat deze in een plastic zak 15 minuten liggen. Verwijder het zwarte vel, dep droog en verwijder de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in brunoise en meng met de vleestomaat.

2. Verhit 1 eetlepel olijfolie en bak hierin de courgette op middelhoge stand in 2 minuten beetgaar. Laat afkoelen en meng met de andere groenten. Blancheer de wortel 1 minuut en meng erdoor. Breng alles flink op smaak met de bieslook, dragonazijn en peper en zout. Meng de rest van de olie erdoor, laat even staan en breng later eventueel nog iets meer op smaak.

3. Breng de wijn aan de kook en laat even doorkoken. Meng de fond erdoor en breng flink op smaak met zout. Zet de warmtebron zeer laag en pocheer de makreel in het mengsel net gaar (circa 5 minuten voor een kleine makreel).

4. Verdeel met behulp van een kookring de groentetartaar over 4 borden. Schep 4 dopjes mayonaise op ieder bord en zet er een pluk tuinkers in. Leg de makreel ernaast en besprenkel de makreel met de gerookte olie. Bestrooi met nog wat zout en peper en serveer.

Tip
Dit gerecht is perfect als voor- of tussengerecht, maar kun je met wat brood of frites erbij prima serveren als hoofdgerecht.