Steak tartaar

Nasi splashing goreng

voor 4 personen

150 g rijst
150 g tempeh
1 bakje boemboe voor nasi goreng
3 el geraspte kokos
1 tl kurkuma
flinke snuf komijnpoeder
2 el vliespinda’s
5 el zonnebloemolie
1 kleine prei, in ringetjes
100 g taugé
1 stukje gember van 2 cm, geschild en fijngehakt
3 el ketjap
1 limoen, rasp en sap
6 kropjes little gem, losgehaald en gewassen
½ komkommer, in halve plakjes
1 bosui, in schuine plakjes
handje emping

1. Kook de rijst en laat afkoelen. Snijd de tempeh in dunne reepjes en marineer met de helft van de boemboe. Laat een half uur afgedekt staan. Meng de kokos met de kurkuma, komijn en vliespinda’s en rooster in een droge pan ongeveer 4 minuten. Zet apart.

2. Verhit 1 eetlepel olie en bak hierin de prei kort. Voeg de taugé toe en warm heel even door. Meng met de rijst.

3. Verhit 2 eetlepels olie en bak hierin de tempeh 5 minuten op hoge stand knapperig.

4. Verhit de overige olie en bak hierin de gember met de overige boemboe 5 minuten. Voeg de ketjap toe en laat afkoelen. Roer los met limoenrasp en -sap en wat water.

5. Verdeel de ‘nasi’ over de blaadjes sla, bestrooi met de tempeh, seroendeng, komkommer, bosui en emping. Geef de ketjapdressing erbij.

Tip
Voor een niet vegetarische versie kun je de tempeh vervangen door kippendijfilet in dunne reepjes. Marineer deze ook in de helft van de boemboe en bak in circa 15 minuten gaar.