Rundvlees uit de natuur
Mooi vlees is smaakvol, duurzaam, diervriendelijk gefokt, van goede kwaliteit en heeft een goed verhaal. Het nieuwe Natuurvlees-concept van Slagerijen Kaldenberg is zo’n mooi initiatief: de runderen krijgen volop de ruimte in Nederlandse natuurgebieden en tegelijkertijd wordt er aan natuurbehoud gedaan. Dit is vlees waarin je de natuur proeft en dat je met trots op de menukaart kunt zetten.

Je ziet het steeds vaker op de menu­kaarten voorbijkomen: een benaming die verwijst naar de herkomst van vlees, al dan niet vergezeld door het ras. Voor de gast is het van toegevoegde waarde, een dergelijke vermelding staat voor zorgvuldig geselecteerde kwaliteit. Dit triggert om naar het achtergrondverhaal te vragen of het mooie vlees direct te bestellen. Het Natuurvlees van Slagerijen Kaldenberg verdient het dan ook om op de menukaart te worden gezet. Het concept bevat alle belangrijke pijlers van nu; het is duurzaam, honderd procent Nederlands, lokaal en exclusief verkrijgbaar bij Sligro.

Smaak van de natuur
De term Natuurvlees dekt al een groot deel van de lading. Je proeft simpelweg de natuur. Op zich logisch als je bedenkt dat de smaak van vlees voor een groot deel wordt bepaald door de voeding van de dieren. De Natuurvlees-runderen worden ingezet voor het beheer van de Nederlandse natuurgebieden en grazen minstens 180 dagen per jaar, 24 uur per dag, in de diverse Nederlandse nationale parken, bossen, polders en uiterwaarden. De runderen hebben in de natuurgebieden enorm veel bewegingsvrijheid en zorgen voor verbetering, onderhoud en bemesting van de biodiversiteit én daarmee brengen zij een natuurlijke variatie aan in het landschap. Zo houden de kuddes, door te leven in de natuurgebieden, de natuur open en geven ze de ruimte aan allerlei plantensoorten die anders in de verdrukking zouden komen. Bovendien ontstaat er door de natuurlijke bemesting geen mestoverschot.

Duurzaam en honderd procent Nederlands
“We hebben het duurzame en honderd procent Nederlandse Natuurvlees-concept met veel trots toegevoegd aan ons assortiment”, licht Joop Kaldenberg van Sligro’s Verspartner Slagerijen Kaldenberg toe. “De diverse delen van het hele rund zijn landelijk exclusief verkrijgbaar bij de vestigingen van Sligro en via de Sligro bezorgservices. Bij Slagerijen Kaldenberg zijn we altijd op zoek naar nieuwe concepten en innovaties binnen de markt om onze klanten te helpen. Wanneer we dan de kans krijgen om zulk mooi en duurzaam vlees uit onze eigen natuurgebieden, gecertificeerd met het 2 sterren Beter Leven-keurmerk, op te nemen in ons assortiment, hoeven we daar niet over te twijfelen. Het is een vernieuwend concept binnen de Nederlandse foodservice-markt. Het is schitterend kwaliteitsvlees én honderd procent Nederlands doordat de runderen in Nederland worden geboren, gemest, geslacht en uitgesneden.’

Beter Leven-keurmerk 2 sterren
Het Beter Leven-keurmerk is een keurmerk van de dieren­bescherming, dat betrekking heeft op het welzijn van de diverse diersoorten als varkens, runderen en gevogelte. Rundvlees met het Beter Leven-keurmerk is afkomstig van dieren die meer ruimte, afleidingsmateriaal en mogelijkheden hebben om hun natuurlijk gedrag uit te oefenen dan dieren uit de gangbare, niet-gecertificeerde veehouderij. Aan elke Beter Leven-kwalificatie zijn bepaalde eisen verbonden onder meer met betrekking tot het minimale aantal dagen weidegang, de ruimte en ligplaats in de stal en de duur van het transport. Rundvlees met het Beter Leven-keurmerk is daardoor beter voor het welzijn van de dieren wat de smaak van het vlees ten goede komt. De kwalificaties van het Beter Leven-keurmerk bestaan uit 1, 2 of 3 sterren. Natuurvlees is voorzien van een 2 sterren Beter Leven-keurmerk.

Uitmuntende kwaliteit
Natuurvlees is heerlijk mals en sappig vlees met een volle karakteristieke smaak. De goede omstandigheden waarin de dieren leven en het feit dat er is gekozen voor vrouwelijke Limousin- en Blonde d’Aquitaine-runderen dragen in hoge mate bij aan de smaak en uitmuntende kwaliteit van het vlees. “We kiezen voor vrouwelijk rundvlees omdat vrouwelijk rundvlees fijner van structuur is dan mannelijk rundvlees. Het heeft een mooiere intramusculaire vetmarmering en bevat ook meer extramusculair vet. Hierdoor is het vlees smaakvoller, malser en zorgt het voor een heerlijk mondgevoel na de bereiding. Natuurvlees staat echt voor een mooi stukje kwaliteitsvlees en dát moet je proeven.”

‘Elk deel van het rundvlees nodigt in elke keuken uit tot inspiratie, ongeacht of dit nu in een bistro of in een sterrenrestaurant is’

Constante smaak
Wat ook een belangrijke rol speelt is de leeftijd van de dieren. De runderen leven gemiddeld vijf à zes jaar. Ze leven en bewegen jarenlang optimaal in de vrije Nederlandse natuur en scharrelen daar een lekker maaltje bij elkaar. Dankzij de gemiddelde, relatief oude leeftijd die de runderen bereiken, krijgt het vlees alle tijd om zijn lekkere smaak te ontwikkelen. De smaak van de natuurgebieden proef je dan ook duidelijk terug in het vlees. Ondanks dat de runderen in de verschillende natuurgebieden leven is er geen sprake van eventuele smaakverschillen. Doordat de vegetatie in de diverse gebieden sterke overeenkomsten vertoond, is de smaak van het vlees het hele jaar door heel constant. Daarnaast worden de smaak en kwaliteit van het hele vleesassortiment van Slagerijen Kaldenberg altijd streng bewaakt.

Gecontroleerde omstandigheden
De wintermaanden brengen de runderen vanwege de kou op stal door. Daar hebben de Natuurvlees-runderen voldoende ruimte en een zachte ligplaats. In deze periode is het wel noodzakelijk om de dieren bij te voeren. De voeding die zij dan voorgeschoteld krijgen, wordt door de boeren zelf verbouwd of lokaal ingekocht bij collega-boeren die dezelfde passie hebben voor hun producten. En wanneer de lente eenmaal weer aan­breekt genieten de runderen weer van de vrijheid en vegetatie van het natuurgebied. Uiteraard gebeurt dit onder gecontroleerde omstandigheden. De boer brengt een dagelijks bezoek om zowel zijn vee als het natuurgebied te controleren.

Goede samenwerking
“Er is een goede samenwerking tussen de Natuurvlees-boeren en Slagerijen Kaldenberg”, aldus Joop. “Als partners ondersteunen we elkaar waar nodig en brengen we samen dit mooie duurzaam geproduceerde kwaliteitsvlees op de markt. Op dit moment zijn er circa twintig Natuurvlees-boerderijen door heel Nederland gecertificeerd met het 2 sterren Beter Leven-keurmerk. Naar verwachting zijn er in 2020 circa vijftig gecertificeerde Natuurvlees-boerderijen. Het aantal Natuurvlees-runderen dat we verkopen zal de komende jaren dus ook toenemen.”

Van kop tot staart
“Omdat we het belangrijk vinden dat er respectvol met de dieren én het vlees wordt omgegaan verwerken we het hele rund van kop tot staart. Het rundvlees verkopen we dan ook in natuurlijke verhouding. Natuurvlees heeft veel moois te bieden. Denk bijvoorbeeld eens aan de luxe delen zoals de entrecote, ribeye en tournedos of de onbekendere delen zoals de bavette en de longhaas. Maar ook de minder luxe delen zoals hamburgers, tartaar of stoofvlees bieden volop mogelijkheden. Elk deel nodigt in elke keuken uit tot inspiratie, ongeacht of dit nu in een bistro of in een sterrenrestaurant is.”

Natuurvlees staat voor:

  1. Honderd procent Nederlands
  2. Duurzaam
  3. Vlees met een verhaal
  4. Vrouwelijke Limousin- & Blonde d’Aquitaine-runderen
  5. Een rijke, karakteristieke smaak