No-meatburger

Voor 4 personen

300 g gekookte kikkererwten (bewaar het kookvocht!)
1 el tahin
1 el citroensap
20 g koriander
2 el extra vierge olijfolie
2 el water
300 g rode bieten
500 g tofu, in blokjes van 2 cm
2 el maïzena
2 el donkere sojasaus
75 g hazelnoten, grofgehakt
4 campremy bollen (Boulangerie Lambèr)
krulsla
4 el aquafaba-mayonaise (zie extra recept)
1 vleestomaat, in plakken
1 avocado, in plakjes
½ bakje rode-bietenkiemen

1. Pureer de kikkererwten met de tahin, het citroensap en de koriander tot een dikke pasta. Voeg de olijfolie en het water toe en blender tot deze zijn opgenomen. Breng de ­korianderhummus op smaak met versgemalen peper en zout en zet apart.
2. Schil de bieten en rasp ze op een grove rasp boven een ruime kom. Pureer de tofu met de maïzena en sojasaus tot een dikke pasta. Meng de hazelnoten en de ­bietenrasp erdoor. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
3. Vorm 4 grote burgers van het tofu-bietenmengsel. Bak de hamburgers in wat olie aan beide kanten lichtbruin. Leg ze op een bakplaat en gaar nog 20 minuten in een oven van 180°C.
4. Snijd de broodjes doormidden en rooster de ­snijkanten kort goudbruin op een hete grill.
5. Bestrijk de ­onderkant van de broodjes met 1 eetlepel aquafaba-­mayonaise, beleg met krulsla en een plak tomaat. Leg hierop een burger, wat avocadoplakjes en een pluk ­bietenkiemen. Besmeer de bovenkant van het broodje ruim met de ­korianderhummus en plaats bovenop de belegde onderkant.

TIP
In plaats van 4 grote burgers kun je van het burgermengsel ook 6 of 8 kleintjes maken. Gebruik dan kleinere broodjes.

Aquafaba-mayonaise
Meng 75 ml aquafaba (vocht van de kikkererwten) met 1 el dijonmosterd, 1 el citroensap en 2 g zout in een blender. Giet er al draaiende langzaam 300 ml arachideolie bij tot een mayonaise ontstaat. Verdun eventueel met water tot de gewenste dikte.

Kcal per persoon: 930