Okonomiyaki met inktvis en spek

Voor 2 snacks
Bereidingstijd: 30 minuten + 30 minuten

300 g kleine pijlstaartinktvis
4-6 el zonnebloemolie
100 g shiitake, in plakjes
1/4 spitskool, in reepjes
200 g bloem
200 ml dashi, afgekoeld
4 eieren
100 g geschilde aardappel, fijngeraspt
4 bosui, in stukjes
6 plakjes dungesneden varkensbuik (bijvoorbeeld Livar)
2 el tonkatsusaus
2 el Kewpie-mayonaise
2 el katsuobushi
shichimi togarashi
(Japans 7-kruidenpoeder), naar smaak

1. Maak de pijlstaart schoon: snijd de tentakels net voor de bek af (de tentakels gebruiken we). Trek de kop en de ingewanden rustig uit de vis. Trek ook de doorzichtige balein mee. Snijd de vis in de lengte doormidden en schraap eventuele restjes uit de binnenkant. Het vel en de ‘vinnen’ aan de buitenkant kunnen blijven zitten.
2. Verhit 1 el zonnebloemolie en bak hierin de inktvis en de tentakels op heel hoog vuur 1 minuut. Schep in een kom en laat afkoelen.
3. Verhit 1 el zonnebloemolie en bak hierin de shiitake 1 minuut. Voeg de kool toe en bak nog 1 minuut zodat de kool net iets zacht wordt. Schep in een kom en laat afkoelen.
4. Meng de bloem met de dashi en kluts er een voor een de eieren door. Voeg de aardappel, de bosui, de afgekoelde inktvis en het shiitakemengsel aan het dashimengsel toe.
5. Verhit de overige zonnebloemolie in twee ruime koekenpannen en bak in elke pan 3 plakjes buikspek circa 3 minuten. Keer halverwege. Zet het vuur laag en verdeel het dashimengsel over de 2 pannen. Dek af met een deksel en bak de pannenkoek net zo lang tot de bovenkant bijna gestold is. Keer rustig om en bak aan de andere kant nog een paar minuten.
6. Schuif de okonomiyaki op borden en verdeel er tonkatsusaus en mayonaise over. Bestrooi met de katsuobushi en de shichimi togarashi.

Heftige smaak
Mede door de tonkatsusaus en de mayonaise is dit een vrij heftig gerecht, maar in Japan maken ze het vaak nóg gekker door er een warme bruine saus (denk aan een mengsel van ketchup, oestersaus, suiker en sojasaus) over te scheppen.

Kcal per persoon: 445