Pionier van zeegroenten

Als kleine jongen banjerde Hans Elenbaas, samen met zijn broer Dirk, al door de Zeeuwse slikken en schorren om zeekraal en lamsoor te snijden. Ruim 25 jaar geleden maakten zij van hun hobby hun beroep, met als resultaat een bijzonder bedrijf in unieke, zilt smakende groenten: Elenbaas Zeegroenten.

“Vroeger was er in veel Zeeuwse vissersdorpen in de zomermaanden minder werk. Het snijden van zeegroenten was toen een bijverdienste. Vanaf begin mei tot in augustus sneden de vrouwen zeekraal. Deze zeegroente werd lokaal van deur tot deur verkocht. Een traditie die heel sterk bij ons in de familie zat en die wij hebben voortgezet.

Mijn broer verkocht, naast zijn werk als mosselchauffeur, de zeegroenten als bijverdienste op een gegeven moment ook aan restaurants. We staken er steeds meer tijd in en in 1996 besloten we Elenbaas Zeegroenten op te richten. Als net afgestudeerd bioloog kwam ik voor een keuze te staan. Ik kon een baan in de marinebiologie krijgen op Texel. Als ik deze aannam moest ik stoppen met onze zeegroentenbusiness. Ik koos voor de zeegroenten. Het is een passie, ik ben een natuurmens, het zit gewoon heel diep.

We sneden voornamelijk bij de Oosterschelde, maar toen de Deltawerken kwamen nam de hoeveelheid schorren af en de Oosterschelde werd een Nationaal Park. Dit betekende dat we niet overal meer konden snijden. We zijn in de auto gestapt en kwamen in Noord-Frankrijk terecht. Daar bestond dezelfde traditie als in Zeeland. Sindsdien snijden we de zeekraal en lamsoor in het seizoen in het wild in Zeeland en Noord-Frankrijk. Om jaarrond te kunnen leveren importeren we zeekraal ook uit Israël en Mexico. Om de kwaliteit te bewaken doen we analyses en bij binnenkomst wordt alles goed gecontroleerd. Daar komt veel handwerk aan te pas en de medewerkers hebben daarom dezelfde kennis als ik. Het is ook een vak apart. Zeegroenten zijn geen gangbare groenten. Daarom is deze kennis zo belangrijk, om zelf te hebben en om te delen. Zowel met klanten als met leveranciers.

Inmiddels telen we, in samenwerking met Aart-Jan Bil, onder andere ook zeebanaan in een koude kas in Kerkwerve. Het is een mooi en sappig product, wat goed in de smaak valt en een hele goede houdbaarheid heeft. Wat dat betreft is het assortiment inmiddels flink uitgebreid. Het bedrijf is gegroeid, daardoor breng ik ook flink wat tijd door achter de computer. Dat hoort er helaas ook bij. Maar als het enigszins kan, dan snijd ik zelf nog altijd mee. In maart, vlak voor aanvang van het lamsoorseizoen ga ik regelmatig naar een nabijgelegen schorretje, om te kijken of de blaadjes al boven de grond komen. Want daar gaat mijn hart naar uit, ik kan niet zonder!”

‘Ik koos voor de zeegroenten. Het is een passie, ik ben een natuurmens’