Steak tartaar

Pommepomme tarte Tatin

voor 2 personen

50 g suiker
10 g roomboter
2 elstarappels, geschild
en in schijven
90 g bloem (+ extra
om te bestuiven)
20 g poedersuiker
60 g koude boter, in blokjes
25 ml koud water
crème fraîche,
om te garneren

Extra: twee eenpersoons bakvormpjes

1. Laat de suiker in etappes karamelliseren. Voeg op het laatst de roomboter toe en meng dit tot een homogene massa. Verdeel de karamel over de bakvormen (houd een klein beetje achter).

2. Dresseer de appelschijven over de karamel. Verdeel de rest van de karamel over de appel en zet 20 minuten in een oven van 150ºC.

3. Meng de bloem met de poedersuiker en een snuf zout. Verkruimel dit samen met de koude boter tot een grove kruimel. Voeg langzaam het water toe, tot het deeg bij elkaar komt. Laat even rusten.

4. Bestuif het deeg en het werkblad met bloem en rol hierop het deeg voorzichtig uit tot een dikte van 3 mm. Prik het in en steek er twee cirkels uit ter grootte van de bakvormen. Leg het deeg over de gegaarde appel en stop de randen in. Verhoog de oventemperatuur naar 180ºC en bak hierin de tarte Tatin circa 20 minuten. Laat even afkoelen.

5. Plaats een bord ondersteboven op de tarte Tatin en draai hem om. Serveer met een quenelle crème fraîche.