Steak tartaar

Reuzengarnalen met vanille-curry

voor 4 personen

2 tl venkelzaad
1 tl witte peper
1 tl korianderzaad
1 tl roze peper
1 kruidnagel
1 stukje foelie
2 tl paprikapoeder
1 tl kurkumapoeder
1 tl gemberpoeder
12 reuzengarnalen (black tiger 6-8), ontdooid
3 el zonnebloemolie
2 limoenen, gehalveerd
1 vanillestokje, in de lengte gehalveerd en het merg eruit geschraapt
200 ml kokosmelk
1 tl vissaus
gemengde tomaten, naar eigen inzicht
bosui, naar eigen inzicht
verse groene kruiden, naar eigen inzicht

1. Rooster alle specerijen in een droge pan 1 minuut en maal het vervolgens in een vijzel grof. Dep de garnalen droog en bestrooi met een ongeveer eenderde van dit mengsel (gebruik de rest voor andere gerechten met bijvoorbeeld vis of kip).

2. Verhit de olie en bak hierin de garnalen op niet te hoge stand in circa 6 minuten gaar. Keer regelmatig. Bak de limoenen (op het snijvlak) en de vanille inclusief het merg mee.

3. Neem de garnalen uit de pan als ze bijna gaar zijn en zet apart. Breng de kokosmelk in dezelfde pan aan de kook. Knijp de limoenen erboven uit en schraap de aanbaksels los. Laat iets inkoken en breng op smaak met vissaus, wat zout en peper.

4. Schep de garnalen terug in de pan en warm alles kort door zodat de garnalen net gaar zijn. Serveer met rijst en een simpele tomatensalade van gemengde tomaten, bosui en kruiden.