Rijstepap met kokosmelk, Koreaanse rijstballetjes en rijstcrème

4 personen

Voor de rijstepap
2 fijngesneden stengels sereh
1 vanillestokje
500 ml water
zeste van 1 citroen
zeste van 1 sinaasappel
200 ml kokosmelk
snufje zout
250 g jasmijnrijst
200 ml room
100 g suiker
Voor de Koreaanse rijstballetjes
200 g kleefrijstmeel (en wat extra voor bestuiven)
¼ theelepel zeezout
1 eetlepel ahornsiroop
125-130 ml kokend water
2 eetlepels zwart sesamzaad
2 eetlepels poedersuiker
1 eetlepel matchapoeder
Voor de rijstcrème
2 zakjes jasmijnthee
50 ml kokend water
100 ml kokosmelk
100 ml room
zeste van 1 citroen
80 g jasmijnrijst
70 g suiker
Voor de opmaak
cremeux van mango en passievrucht
malto-citruspoeder
yuzucrème
gekonfijte ananas
mang-yuzudooier
cannelloni van mango en passievrucht
suikerring
sesamijs
Atsina cress
jasmijnbloesem

Maak voor de rijstepap een bouillon van 2 fijngesneden stengels sereh, 1 vanillestokje en 500 ml water. Rasp hier de zeste in van 1 citroen en 1 sinaasappel. Voeg 200 ml kokosmelk toe en een snufje zout. Zeef de bouillon en kook er 250 g jasmijnrijst in gaar. Klop 200 ml room en 100 g suiker tot yoghurtdikte en meng dit door de rijst.

Doe voor de Koreaanse rijstballetjes 200 g kleefrijstmeel ,¼ theelepel zeezout en 1 eetlepel ahornsiroop in een grote kom. Roer met een lepel en voeg ondertussen 125-130 ml kokend water toe, tot een stevige massa. Kneed verder rustig met de hand (bestuif eventueel met wat extra meel). Wikkel het deeg in vershoudfolie en zet weg. Rooster 2 eetlepels zwarte sesamzaadjes enkele minuten op lage stand en maal ze met 2 eetlepels poedersuiker in de vijzel tot fijn poeder. Bestuif de werkbank met wat meel en rol het deeg uit tot een lange worst. Snijd het deeg in gelijke stukjes en rol er balletjes van. Doe de deegballetje in een grote pan kokend water en laat circa 3 minuten koken tot ze gaan drijven. Doe de balletjes in een pan koud water zodat ze volledig afkoelen. Laat uitlekken op keukenpapier. Hussel de balletjes door het sesampoeder en door 1 eetlepel matchapoeder, met wat poedersuiker.

Laat voor de rijstcrème 2 zakjes jasmijnthee trekken in 50 ml kokend water. Voeg 100 ml kokosmelk, 100 ml room en de zeste van 1 citroen toe. Kook hierin 80 g jasmijnrijst gaar en voeg als laatste 70 g suiker toe. Doe de warme rijstmassa in de keukenmachine en draai tot een zachte crème.

Combineer deze elementen tot een fraai dessert, met cremeux van mango en passievrucht, malto-citruspoeder, yuzucrème, gekonfijte ananas, mang-yuzudooier, cannelloni van mango en passievrucht en een suikerring ter decoratie. Maak het dessert af met sesamijs, Atsina cress en jasmijnbloesem.