Rollade van ree met polenta en spitskool

Rollade van ree met polenta en spitskool

voor 4 personen

200 ml gevogeltefond
150 g polenta, voorgekookt
25 g geraspte Parmezaanse kaas
1 ree achterbout
1 el jeneverbessen, gekneusd
1 takje rozemarijn, de blaadjes gerist en gehakt
2 takjes tijm
1 laurierblad
5 el olijfolie
50 g boter
½ spitskool, in chiffonade

Extra: vierkant bakblik, ingevet

1. Breng de fond met 400 ml water aan de kook. Strooi al roerend de polenta erbij en laat op lage stand 5 minuten garen. Roer de kaas erdoor en stort de polenta in het bakblik. Strijk glad en laat afkoelen.
2. Snijd het bot uit de bout. Bestrooi de bout aan de binnenkant met zout, peper, de jeneverbessen en de rozemarijn. Rol de rollade met de overige kruiden stevig op met touw. Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan. Braad hierin de rollade op hoge stand rondom aan. Voeg de boter toe en laat lichtbruin worden. Braad de rollade met de deksel half op de pan in ongeveer 20 minuten rosé (laat de rollade langzaam doorwarmen en maak hem dus niet te heet). Laat buiten de pan even rusten en snijd in plakken.
3. Stort intussen de polenta en snijd of steek er vierkantjes, rechthoekjes of rondjes uit. Verhit 2 eetlepels olie en bak hierin de polenta op hoge stand lichtbruin.
4. Verhit de overige olie en bak hierin de kool zeer kort, zodat het nog een flinke bite heeft. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met de rollade erop en de polenta erbij.

Tip
De reerollade heeft een heerlijke smaak. Wil je er toch een saus bij serveren, houd het dan simpel: reduceer dan 1 deel wildfond, 1 deel kalfsfond en 1 deel rode wijn of port. Breng op smaak met zout en peper en monteer met enkele klontjes koude boter.