Sabayon met kriekbier en lange vingers

Nagerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 45 minuten + 15 minuten oventijd

100 g zure kersen (diepvries)
1 flesje kriekbier (Mort Subite)
7 eieren
140 g fijne kristalsuiker
1 tl vanillepasta
40 g amandelmeel
40 g bloem
20 g maizena
paar el amandelschaafsel
2 meringues met cacao

1. Kook de kersen met de helft van het kriekbier in een steelpan even op en laat ze daarna 15 minuten zacht doorgaren. Zet uit en laat afkoelen.
2. Splits 3 eieren. Klop de eiwitten stijf in een standmixer (begin rustig en zet de mixer later wat hoger). Voeg beetje bij beetje 40 gram suiker toe. Schep het stijve eiwit over in een andere kom.
3. Klop in dezelfde mengkom de 3 dooiers met 50 gram suiker en de vanille tot een mooie lichte crème. Meng het stijve eiwit er luchtig door en daarna het amandelmeel. Zeef er vervolgens de bloem en 15 g maizena boven. Spatel weer rustig door. Doe alles in een spuitzak met ronde spuitmond van ruim 1 cm. Spuit lange ‘vingers’ van circa 8 cm op een bakmatje. Bestrooi de lange vingers met amandelschaafsel en bak ze circa 15 minuten in een oven van 180°C (als ze nog heel bleek en zacht zijn zet je ze een paar minuten langer in de oven).
4. Splits de overige 4 eieren. Mix de dooiers met de overige maizena en de overige suiker en klop met een mixer tot een luchtige crème (de eiwitten kun je gebruiken om meringue mee te maken). Klop vervolgens au bain-marie en meng het overige kriekbier erdoor. Blijf kloppen tot een warme, luchtige crème (je kunt deze warm gebruiken of koud kloppen in een bak ijs).
5. Verkruimel de meringues in 4 kommen of diepe borden. Leg er wat kersen bij en schep de warme of koele sabayon over. Strooi er nog een beetje cacaopoeder over en serveer direct met de lange vingers.

Kcal per persoon: 475

Tips
Je kunt met de 4 overblijvende eiwitten meringue maken, maar dan heb je veel meer dan je voor dit recept nodig hebt. Praktisch is het dan ook om wat meringue kant en klaar te kopen.
Wil je meer krieksmaak? Schep er dan wat van het vocht van de kersen bij.