Salade van Noordzeekrab met groene asperges & basilicummayonaise

Voorgerecht voor 4 personen

2 Noordzeekrabben (400-700 g)
20 g basilicum, fijngesneden
75 g mayonaise
1 bos groene asperges, schoongemaakt
5 el druivenpitolie
1 citroen, sap en rasp
25 g friseesla
8 el geplukte kruiden, zoals dille, venkeltoppen, selderijblad
4 el zalmkaviaar
1. Kook de krabben 5 minuten in ruim water, voeg 35 gram zout per liter water toe. Haal de krab uit het water en koel direct terug in ijswater. Verwijder vervolgens het krabvlees uit de schaal.
2. Pureer de basilicum met de mayonaise. Breng de groene mayonaise op smaak met versgemalen peper en zout.
3. Snijd de asperges schuin in lange dunne plakken. Blancheer 30 seconden in water met zout. Koel terug in ijswater en laat goed uitlekken.
4. Schep de asperges en het krabvlees door elkaar. Breng op smaak met 3 eetlepels druivenpitolie, wat citroensap en -rasp. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
5. Strijk 2 eetlepels basilicummayonaise over het midden van 4 borden. Verdeel de krabsalade er losjes over.
6. Meng de kruidenblaadjes met de friseesla, voeg wat druivenpitolie en citroensap toe en hussel. Strooi over de de krabsalade. Top af met de zalmkaviaar.