Sail Amsterdam

Schepen van over de hele wereld

Om de vijf jaar vindt in augustus SAIL in Amsterdam plaats. Tijdens de jubileum‑editie dit jaar komen er ruim zeshonderd schepen van over de hele wereld naar de Amsterdamse haven, waaronder vijftig indrukwekkende Tall Ships. Als trotse partner van SAIL bevoorraadt Sligro alle hospitality events.

Vijf dagen lang vormt de Amsterdamse IJhaven het decor van een programma vol nautische historie, indrukwekkende Tall Ships, muziek, cultuur, ontmoeting en debat. SAIL wordt eens in de vijf jaar georganiseerd. Het thema van dit jaar is: ‘SAIL verbindt de hele wereld!’ De tiende editie moet bovendien de meest duurzame en ‘groene’ SAIL ooit worden.

Mooiste evenement
“SAIL is niet alleen het grootste evenement van Nederland, maar ook het grootste nautische evenement ter wereld”, vertelt Chris Janssen van SAIL. “En als we de bemanning van de schepen mogen geloven, is dit ook nog eens het allermooiste sailing­evenement. Andere SAILS zijn vaak in zeehavens die midden in industriegebieden liggen. Bij SAIL in Amsterdam komen de schepen echt in het hart van een wereldstad. Daardoor is het evenement ook beter bereikbaar voor kleine sloepjes. Al met al geeft dat een unieke sfeer.”

Uitdaging
In 2015 trok het evenement in totaal 2,3 miljoen bezoekers. Chris: “Tijdens zo’n groot publieksevenement wil je iedereen op een passende manier bedienen. De logistiek om catering iedere keer weer op de juiste plek, op de juiste temperatuur en met de juiste hoeveelheden te krijgen, is een enorme uitdaging.” Op de kade wordt een groot festivalterrein ingericht met allerhande horeca. “Het thema ‘SAIL verbindt de hele wereld’ is ook hier goed merkbaar, want je kunt uit alle windstreken iets proeven.”

Inkoop
Omdat SAIL dus vrij toegankelijk is, is het vooraf niet precies bekend hoeveel bezoekers er komen. “Gelukkig kunnen we dit op basis van eerdere edities vrij goed inschatten. Dankzij metingen uit 2015 beschikken we over nauwkeurige cijfers over de bezoekers per uur en per locatie. In combinatie met de verkoopcijfers publiekscatering geeft dat een redelijk goed beeld wat er qua inkoop nodig is. Ons team bestaat gelukkig uit mensen met veel ervaring op grote festivals, dus met de beschikbare data kunnen zij goede inschattingen maken”, aldus Chris.

Hospitality
Er zijn ook diverse hospitality-arrangementen te boeken. Je maakt dan met je gezelschap een vaartocht door het SAIL-gebied, op een van de schepen van de Hollandse vloot. De arrangementen beginnen en eindigen in SAIL Village, het vip-dorp dat wordt ingericht in het Westelijk Havengebied. In totaal worden hier in vier dagen tijd zo’n 60.000 gasten ontvangen. Chris: “Je wordt in SAIL Village ontvangen met een drankje. Wanneer het hele gezelschap compleet is, ga je het schip op. Voor de catering aan boord werken we met een vaste cateraar, zodat we binnen elk arrangement dezelfde kwaliteit kunnen bieden. De capaciteit van de diverse kombuizen verschilt, vandaar dat de cateraar zoveel mogelijk aan wal voorbereidt. Op elk schip werkt voornamelijk het vaste personeel van dat schip. Ondanks de hoge werkdruk en de lange dagen willen de meeste mensen maar al te graag werken tijdens SAIL. Want het is een belevenis die je niet snel vergeet.”

Op rolletjes
Sligro is verantwoordelijk voor de bevoorrading van alle hospitality-events in SAIL Village. “We hebben bewust gekozen voor één partij, dat is logistiek gezien het handigst. Anders wordt het een af- en aanrijden van vrachtwagens op het terrein”, vertelt Chris. “Bij zo’n groot evenement is het belangrijk dat alles op rolletjes loopt. Vandaar dat we hebben gekozen voor een betrouwbare leverancier met een compleet assortiment, die ons volledig ontzorgt. Als blijkt dat we de inkoop moeten aanpassen, kunnen we met Sligro meteen schakelen. Alles wat we nodig hebben, wordt snel en efficiënt geleverd.”

Dit interview is afgenomen voor de uitbraak van het coronavirus. Kijk voor de meest actuele informatie op sligro.nl/sail

Kom ook!
Sligro is trotse hospitality supplier van SAIL. Ook klanten van Sligro kunnen tijdens SAIL uiteraard genieten van een aantal exclusieve arrangementen. Kijk voor meer informatie op sligro.nl/sail