Single use plastics-wetgeving per 3 juli

Duurzame disposables

Bezorgen en afhalen zijn de laatste jaren enorm gegroeid in populariteit. Dit houdt automatisch in dat er steeds meer verpakkingsmateriaal nodig is. Om het milieu meer te ontlasten komt de Europese Unie vanaf 3 juli 2021 met nieuwe wetgeving om het gebruik van deze Single Use Plastics terug te dringen. Is jouw horecazaak er al klaar voor?

Al in 2019 stelde de Europese Commissie een richtlijn op om de hoeveelheid plastic in de oceanen terug te dringen. Deze richtlijn heeft betrekking op productie en verkoop van kunststof producten en verpakkingen, ontworpen voor eenmalig gebruik. Nu de Single Use Plastics (SUP)-wetgeving dichterbij komt, is het voor horecazaken belangrijk direct goed rond te kijken naar passende, duurzame alternatieven.

Verboden of niet?
Goed om te weten is dat het bij de SUP-wetgeving niet alleen om volledig kunststof artikelen gaat maar ook om artikelen die gedeeltelijk uit kunststof bestaan. Ook gaat het om gradaties: zo mogen sommige verpakkingen onder bepaalde voorwaarden (nog) wel, maar worden andere verpakkingsmaterialen vanaf 3 juli 2021 compleet verboden. Dit laatste betekent dat Sligro vanaf dat moment alleen nog uit bestaande voorraad mag leveren. Plastic saladeschalen en plastic snackbakjes mogen volgens de nieuwe SUP-wetgeving nog wel, simpelweg omdat hiervoor nog geen geschikte, betaalbare alternatieven zijn.

Tegen betaling of voorzien van logo
Voor eenpersoons saladebakjes, koffiebekers en soepkommen geldt dat deze artikelen per 3 juli 2021 niet meer gratis aan de consument mogen worden meegegeven. De specifieke regels en de door de consument te betalen bedragen zijn nu nog niet bekend. Drinkbekers (koffiebekers, milkshakebekers en plastic bekers), verpakkingen van dameshygiëne en vochtige doekjes zijn volgens de nieuwe wetgeving ook nog steeds toegestaan, onder voorwaarde dat ze voorzien zijn van een markeringslogo. Dit logo moet de consument erop wijzen dat het artikel plastic bevat en dat hij of zij het daarom op de juiste manier moet weggooien om het milieu te sparen.

Duurzame alternatieven
Sligro vindt duurzaamheid een belangrijk thema. Daarom geven we als marktleider het goede voorbeeld en zijn we al begonnen met het vervangen van het disposables-assortiment door duurzame alternatieven. Houd er daarom rekening mee dat sommige SUP-artikelen al vóór 3 juli 2021 uitverkocht kunnen zijn.
Voor de meeste SUP-artikelen hebben we al een duurzame vervanger in het assortiment. Denk bijvoorbeeld aan kartonnen, papieren en tarwerietjes, bestek van papier, bamboe of hout, rietsuiker menubakken en kartonnen soepbekers. Het assortiment is nog volop in ontwikkeling en waar nodig breiden we de duurzame alternatieven verder uit.

Verboden Single Use Plastics per 3 juli 2021

Rietjes (tenzij gebruikt voor medische doeleinden)
Roerstaafjes en plastic eetstokjes
Bestek: messen, lepels, vorken
Borden
Verpakkingen van EPS (foam) voor eenmalig gebruik
Wattenstaafjes (tenzij gebruikt voor medische doeleinden)
Ballonstokjes
Alle producten van oxo-degradeerbare kunststoffen (afbreekbaar door zuurstof)

Tips voor de horecaondernemer
Tijdens de coronacrisis zagen we een enorme piek in het afhaal- en bezorgsegment. De verwachting is dat deze trend blijvend is. Als horecaondernemer is het daarom sowieso belangrijk goed over SUP-artikelen na te denken. Kijk kritisch naar of je een SUP-artikel echt nodig hebt. Is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat je de klant een rietje aanbiedt? Moet dat broodje per se in een bakje of zakje als je het mee geeft? Als een alternatief wel nodig is, kun je gaan kijken naar een duurzame variant. Let er daarbij op dat bioplastics ook onder het SUP-verbod vallen in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Om je nog beter te profileren op het gebied van duurzaamheid kun je ook een stapje verder gaan. Bijvoorbeeld door de klant te stimuleren zijn eigen koffiebeker of bestekset mee te nemen.