Steak tartaar

Slow roasted varkensvlees met krab en komijn

voor 6 personen

1 kilo procureur
3 tl komijnpoeder
1 tl kaneelpoeder
1 tl kruidnagelpoeder
1 tl steranijspoeder
2 tl szechuanpeper
3 el zonnebloemolie
6 el vissaus
3 el lichte sojasaus
1 Noordzeekrab (ca. 600 g)
500 g dunne rijstnoedels
2 el fijngehakte verse gember
1 el fijngehakte knoflook
400 ml kippenfond
1 bosuitje, in plakjes
2 takjes munt, de blaadjes gelukt
2 takjes koriander, de blaadjes geplukt

1. Snijd de procureur in plakken van circa 5 centimeter dik. Meng komijn, kaneel, kruidnagel, steranijs en szechuanpeper met 2 eetlepels olie, 2 eetlepels vissaus en 1 eetlepel sojasaus. Schep het specerijenmengsel goed door het vlees. Trek vacuüm of dek af en laat 12 uur marineren.

2. Verdeel het vlees over een ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en laat in circa 3 uur gaar worden in een oven van 140ºC. Schep af en toe om en verwijder na 2,5 uur het aluminiumfolie. Schep als het vlees gaar is alles goed door, zodat het vlees uit elkaar valt en zich mengt met de jus.

3. Kook intussen de krab in water met flink veel zout circa 6 minuten. Laat afkoelen. Breek de scharen open en pluk het vlees eruit. Breek de kop open en schep het ‘brown meat’ eruit. Meng het krabvlees door elkaar.

4. Schenk zoveel koud water op de rijstnoedels dat alles onder staat. Laat 20 minuten zacht worden, giet ze af en laat uitlekken.

5. Verhit de overige olie en fruit hierin de gember en knoflook op lage stand 5 minuten. Blus af met de overige vissaus, de overige soy sauce en de kippenfond. Meng dit mengsel met de rijstnoedels.

6. Verdeel het vlees over 6 ovenschaaltjes. Verdeel de krab erover en schep de noedels ernaast. Zet alles nog 10 minuten in een oven van 180ºC. Bestrooi met bosui, munt en koriander en serveer.