Steak tartaar

Sweet pea lime pie

voor 8-10 personen

150 g geschilde zoete aardappel, geschild
50 g boter
200 g cantuccini
250 g doperwten (diepvries), ontdooid
1 blik gecondenseerde melk
100 ml volle melk
1 handje gewassen spinazie
3 eieren, gesplitst
250 ml slagroom
2 limoenen
200 gram suiker
paar takjes Salad Pea

Extra: 1 taartvorm met losse bodem (22 cm doorsnede), ingevet

1. Kook de aardappel gaar en stamp tot puree. Meng de boter door de nog warme aardappelpuree. Maal de cantuccini in een keukenmachine tot poeder en meng met het aardappelmengsel tot een deeg. Stort het in de ingevette taartvorm en verdeel het gelijkmatig over de bodem en de rand. Snijd de randjes netjes bij en laat opstijven in de koeling.

2. Stoof de erwten met de gecondenseerde melk en de melk in circa 4 minuten gaar. Draai met de spinazie in een blender helemaal glad. Passeer door een zeef en laat afkoelen tot lauw. Meng het mengsel met de eidooiers en de slagroom. Rasp de limoenen erboven en pers de limoen uit. Meng het sap erdoor en schenk alles in de afgekoelde vorm.

3. Zet de taart circa 30 minuten in een oven van 160ºC tot de taart niet meer vloeibaar is, maar ook niet helemaal hard. Laat een uurtje afkoelen op een rek. Haal hem uit zijn vorm en laat nog verder 3 uur afkoelen in de koeling.

4. Laat de suiker met een paar eetlepels water op lage stand smelten. Zet de warmtebron hoger en verhit tot 118ºC. Klop de eiwitten in een staande mixer net niet helemaal stijf. Schenk de hete suikersiroop er al kloppend bij. Zet de mixer op de hoogste stand en klop het mengsel stijf. Stop pas met kloppen als het is afgekoeld tot lauw.

5. Schep het eiwit op de taart en garneer met de takjes Salad Pea.

Tip
Je kunt ook verse erwten gebruiken. Blancheer ze dan even voor je het recept volgt. Bevroren erwten zijn immers al geblancheerd.