Tempura van mosselen en octopus

Voorgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
+ 1,5 uur wachten

1 octopus (diepvries), ontdooid
1 kilo grote mosselen, gewassen
4 el rijstazijn
6 el sojasaus (Kikkoman)
stukje gember van 4 cm,
geschild en geraspt
1,5 liter zonnebloemolie,
om in te frituren
300 g tempurameel

1. Zet de octopus in een pan met goed sluitend deksel op middelhoge stand. Stoof de octopus in zijn eigen vocht zachtjes in circa 1,5 uur gaar. Keer hem af en toe voor een regelmatige garing en zorg dat hij niet aan de bodem vastplakt.
2. Doe de mosselen in een zeer hete pan, dek af met een goed sluitend deksel en stoom de mosselen in hun eigen vocht op hoge stand gaar. Dat duurt circa 5-6 minuten. Schud de pan af en toe om.
De mosselen moeten mooi openstaan en het vlees moet stevig zijn, maar niet glazig of droog. Laat de mosselen uitlekken.
3. Prik in de octopus om te zien of hij gaar is. Hij is goed als het nog een beetje meegeeft maar zeker niet taai is. Laat afkoelen.
4. Maak intussen een frisse dip door de rijstazijn te mengen met de sojasaus en de gember.
5. Haal de mosselen uit hun schelp en houd apart. Snijd de tentakels van de octopus richting de kop los. Uiteindelijk houd je de kop over, verwijder hiervan de bek (dat is een hard stukje). De kop kun je in stukken snijden en ook gebruiken.
6. Verhit de olie tot 170°C.
7. Maak het tempurabeslag volgens de aanwijzingen op de verpak­king met ijskoud water (gebruik eventueel wat ijsblokjes).
8. Haal de stukken octopus door het beslag en frituur ze in een paar minuten krokant, maar houd ze mooi blank. Doe hetzelfde met de mosselen. Frituur niet te veel tegelijk, of gebruik een grote frituur. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer met de dip.

Kcal per persoon: 680

Wijntip: Rudolf May Silvaner (fles 75 cl, art. nr. 797225)